بررسی تفاوت های جنسیتی در الگوی رفتاری و کیفیت زندگی بیماران بعد از حمله حاد قلبی: سازش پذیری پرسشنامه Heartqol برای جمعیت ایران
Abstract
مقدمه و هدف: بیماری انفارکتوس میوکارد به عنوان یک بیماری مزمن مهم و عامل اصلی مرگ در سراسر جهان کیفیت زندگی افراد را به طور قابل توجهی تحت تاثیر قرار می دهد. ابزارهای مختلفی جهت ارزیابی کیفیت زندگی مرتبط با سلامت معرفی شده اند. پرسشنامهHeartQoL ابزار اختصاصی برای اندازه گیری کیفیت زندگی مرتبط با سلامت بیماران مبتلا به بیماری قلبی است. هدف اصلی این مطالعه، تعیین تفاوتهای جنسیتی در الگوی رفتاری و کیفیت زندگی در بیماران بعد از حمله حاد قلبی در جمعیت ایرانی و بررسی ویژگی های روایی و پایایی نسخه فارسی پرسشنامه HeartQoL در جمعیت فارسی زبان بود.
روش کار و مواد: روایی صوری ومحتوایی نسخه ترجمه شده پرسشنامه HeartQoL در چند مرحله و از طریق ارسال پرسشنامه به گروهی از متخصصین و سپس با بکارگیری آن در 557 بیمار ایرانی مبتلا به سکته حاد قلبی مورد بررسی قرار گرفت. روایی سازه ای پرسشنامه با تجزیه و تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی و همسانی درونی آن با محاسبه آلفای کرونباخ بررسی گردید. برای ارائه نتایج از آمار توصیفی و برای بررسی تفاوت کیفیت زندگی بعد از حمله حاد قلبی و همجنین تفاوت رفتارهای پرخطر و عملکرد ورزشی بعد از سکته حاد قلبی در میان دو جنس از آزمون آماری استنباطی ناپارامتریک من ویتنی و مک نمار استفاده شد.
یافته ها: کیفیت زندگی در دو جنس تفاوت آماری معنی داری را نشان داد ) ٠٠١/٠P<). ساختار دو عاملی نسخه ترجمه شده پرسشنامه HeartQoL و همسانی درونی ابزار با نمره کل۹۴/۰ α= در دوخرده مقیاس فیزیکی (۱۰ آیتم،۹۵/۰ α= ) و عاطفی (۴آیتم،۸۰/۰ α=) مورد تائید قرار گرقتند.
نتیجه گیری: تفاوت آماری معنی داری در پروفایل عوامل خطرزای بیماریهای قلبی از قبیل مصرف سیگار، رفتارهای ورزشی، سابقه دیابت و فشارخون در دو جنس مشاهده گردید. روایی و پایایی نسخه ترجمه شده پرسشنامه HeartQoL برای ارزیابی کیفیت زندگی مرتبط با سلامتی دربیماران ایرانی مبتلا به سکته حاد قلبی تائید گردید.