بررسی وضعیت سبک زندگی سالمندان شهر ارومیه در سال 1393
Abstract
مقدمه و هدف: با افزایش امید به زندگی و بهبود مراقبت های بهداشتی درمانی، جمعیت سالمندان بطور روزافزون در حال افزایش است. بیماری های شایع دوران سالمندی، دارای عوارض متعدد جسمی و روانی برای فرد و خانواده بوده و این بیماری ها با رعایت سبک زندگی سالم قابل پیشگیری می باشند. سبک زندگی، به دلیل پیشگیری از بیماری ها، ارتقای سطح کیفی زندگی و بهبود سلامت جسم و روان از اهمیت والایی برخوردار است. بر همین اساس، این مطالعه با هدف بررسی وضعیت سبک زندگی سالمندان شهر ارومیه انجام شد.
روش ها: این مطالعه، یک تحقیق توصیفی- تحلیلی است که در سال 1393 بر روی سالمندان شهر ارومیه انجام گرفت. روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای تصادفی بود که 460 سالمند شهر ارومیه مورد مطالعه قرار گرفتند. اطلاعات بر اساس پرسشنامه ی سنجش سبک زندگی سالم در سالمندان ایرانی جمع آوری گردید و توسط نرم افزار spss نسخه ی 16 و به کمک روش های آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون، تی مستقل وANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: از مجموع 460 نفر شرکت کننده در مطالعه، 268 نفر(3/58 در صد) آنان را مردان تشکیل می دهند. میانگین سنی سالمندان مورد مطالعه 67/7±74/68 بود. میانگین کلی نمره ی سبک زندگی ٥٣/١٠±44/146و در مردان و زنان به ترتیب برابر 25/9±09/149 و 47/11±91/143 بود و تقریبا تمام شرکت کنندگان(2/92 در صد) با اعضای خانواده زندگی می کردند. از نظر سلامت جسمانی، طبق اظهار نظر سالمندان 5/66 در صد دچار بیماری مزمن بودند. همچنین مشخص شد که دو سوم از افراد مسن می توانند با شرایط استرس زا مقابله کنند و همبستگی معنی دار بین شیوه زندگی با بیماریهای مزمن، تحصیلات پایین و سالمندانی که تنها زندگی می کنند وجود دارد.
نتیجه گیری: لازم است مداخلات مناسب به ویژه مداخلات آموزشی با استفاده از روش های نوین و مدل های آموزشی، جهت ارتقای وضعیت سبک زندگی و ارتقای سطح سلامت سالمندان صورت بگیرد.