سنتز و مشخصه یابی ذرات نانو نقره با استقاده از عصاره برگ انجیر و ارزیابی اثرات ضد میکروبی آن
Abstract
ساخت نانوذرات با استفاده از روش شیمی سبز از سال 1990 مورد توجه قرار گرفت. تعداد زیادی از گیاهان قابلیت ساخت نانوذرات را دارند. بنابر این ما تصمیم گرفتیم با استفاده از عصاره برگ انجیر نانوذرات نقره سنتز نموده و اثرات ضد میکروبی آن را ارزیابی کنیم. برگ های درخت انجیر پس از جمع آوری، شستشو و خشک کردن، پودر گردید. سپس عصاره گیری انجام شد. نانوذرات نقره به دو روش سنتز شیمیایی و سبز آماده گردید. با استفاده از طیف سنجی فرابنفش/مرئی، طیف سنجی پراش اشعه ایکس و میکروسکوپ الکترونی عبوری تشکیل نانوذرات نقره و اندازه آنها سنجش شد. برای شناسایی ترکیبات موجود در عصاره گیاهی و ترکیباتی که با نانوذره نقره کمپلکس تشکیل داده و نقش پایدارکننده را دارند، از طیف سنجی مادون قرمز استفاده شد. سپس با تهیه محیط کشت نوترینت براث و نوترینت آگار باکتری های مورد آزمایش رشد داده شدند. با تهیه سوسپانسیون میکروبی معادل نیم مک فارلند و غلظت های سریالی مواد سنتز شده، حداقل غلظت مهار کنندگی نانوذرات ارزیابی شد. نتایج نشان داد که باکتری انتروکوکوس فکالیس مقاومت سطح بالایی به نانوذرات سنتز شده با روش شیمیایی و سبز دارد و در حضور غلظت 200 میکروگرم بر میلی لیتر نانو ذرات رشد نشان داد. این موضوع احتمالا بدلیل مقاومت ذاتی این باکتری به عوامل ضد میکروبی است. نانوذرات سنتز شده به روش سبز و شیمیایی به ترتیب در غلظت های 50 و 100 میکروگرم بر میلی لیتر مانع رشد باکتری اشریشیاکلی و در غلظت 100 و 200 میکروگرم برمیلی لیتر مانع رشد باکتری سودوموناس آئروجینوزا شدند. نانوذرات سنتز شده به هر دو روش در غلظت50 میکروگرم بر میلی لیتر باعث مهار رشد باکتری استافیلوکوکوس اورئوس شدند. نانوذرات نقره سنتز شده به روش سبز نسبت به شیمیایی به دلیل وجود عصاره برگ انجیر خواص ضد باکتریایی بیشتری از خود نشان دادند.