فرمالاسیون و بررسی خواص فیزیکوشیمیایی و سایتوتوکسیسیته نانوذرات لیپیدی آهسته رهش ارلوتینیب و بررسی میزان جایگزینی فراورده استنشاقی آن در قسمتهای مختلف ریه
Abstract
: سرطان ریه علت اصلی مرگ و میر وابسته به سرطان در کل جهان برای هر دو جنس زن و مرد می باشد. درمان آن شامل جراحی، رادیوتراپی و شیمی درمانی می باشد. ارلوتینیب یکی از داروهای ملکولی مهارکننده تیروزین کینازی است که در بسیاری از کشور ها به عنوان خط دوم یا سوم درمان برای بیماران مبتلا به سرطان ریه به کار می رود. خصوصیات فارماکوکینتیک نامطلوب از جمله بازدهی بدنی پایین به علت محلولیت آبی ضعیف و کلیرانس بالا مستلزم تجویز دوز بالایی از دارو می باشد. شیمی درمانی موضعی استنشاقی جهت رساندن غلظت بالایی از دارو به توده تومور موثر می باشد. . به کار گیری نانوذرات یکی استراتژی های موجود برای این هدف می باشد. هدف مطالعه حاضر فرمولاسیون و بررسی خصوصیات فیزیکوشیمیایی و سیتوتاکسیسیته نانوذرات لیپیدی حاوی ارلوتینیب روی رده سلولی A549 و در نهایت ارزیابی خصوصیات آیروداینامیکی پودر خشک استنشاقی آن جهت دارورسانی موضعی به ریه می باشد
روش کار: از روش خود امولسیون شوندگی برای تهیه نانوذرات لیپیدی استفاده شد و بررسی سمیت آنها روی رده سلولی مورد نظر با استفاده از تست MTT انجام گرفت. از روش اسپری درایینگ برای تهیه میکروذرات استفاده شد. خصوصیات فیزیکوشیمیایی انها بررسی شد. جهت ارزیابی قطر آیروداینامیکی و کارایی استنشاقی ذرات خشک شده حاوی دارو از دستگاه Next generation impactor استفاده شد.
یافته ها:
اندازه ذرات SLN های لودشده با دارو در حدود 800-300 نانومتر و پتانسیل زتای آنها در حدود )18-( تا )32-( بود. میزان انکپسولاسیون دارو درون نانوذرات تقریبا 85-80 درصد به دست آمد. تصاویر میکروسکوپ الکترونی از پودر خشک قابل استنشاق ذراتی با اشکال تقریبا کروی نشان داد. مطالعات سمیت سلول روی سلول های A549 نشان داد که تفاوت معناداری در میزان مهار رشد سلول بین داروی خالص و داروی لود شده درون این نانوذرات وجود ندارد. پودر خشک استنشاقی حاصل FPF در حدود 24/11-6 و MMAD حدود 6/6-5/4 میکرومتر نشان دادند.
نتیجه گیری: نتایج بدست آمده از این مطالعه نشان می دهد که فرمولاسیون پودر خشک استنشاقی لود شده با نانوذرات لیپیدی حاوی ارلوتینیب می تواند پتانسیل هایی را جهت دارورسانی موضعی به ریه داشته باشد.