ارتباط بین مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین ث و میزان اسید اسکوربیک داخل لکوسیتی با پره اکلامپسی
Abstract
چکیده: مقدمه: پره اکلامپسی یک اختلال شایع در بارداری می باشد که زندگی مادر و جنین را تهدید می کند. اختلالات فشار خون بارداری یکی از سه علت عمده مرگ و میر مادران را تشکیل می دهند. استرس اکسیداتیو در پاتوفیزیولوژی پره اکلامپسی نقش مهمی ایفا میکند و اعمال سمی رادیکالهای آزاد اکسیژن در حضور آنتی اکسیدانهایی نظیر ویتامین ث ویتامین ای و بتاکارتن خنثی می شود. روش کار: در این مطالعه مورد شاهدی 103 زن مبتلا به پره اکلامپسی و 100 زن باردار طبیعی در طی دوره بستری پس از زایمان مورد بررسی قرار گرفتند. پرسشنامه بسامد خوراک در مورد آنها تکمیل شد و نمونه خون جهت تعیین میزان اسید آسکوربیک داخل لکوسیتی جمع آوری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار کامپیوتری spss/win و روشهای آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تعداد دفعات مصرف میوه و سبزیجات در گروه شاهد بیشتر از گروه مورد بود اما این اختلاف معنی داری نبود. 17/5 درصد افراد گروه مورد و 16 درصد افراد گروه شاهد، میوه و سبزیجات را کمتر از 5 وعده در روز استفاده کرده بودند. میانگین میزان مصرف متوسط روزانه ویتامین ث در گروه مورد کمتر از گروه شاهد بود و این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود 18/4 درصد از افراد گروه مورد و 13 درصد از افراد گروه شاهد ویتامین ث را کمتر از میزان توصیه شده 85 میلی گرم روزانه استفاده کرده بودند. میانگین غلظت اسید اسکوربیک داخل لکوسیتی و ویتامین ث دریافتی در کل افراد مورد پژوهش و در گروه مورد، از نظر آماری معنی دار نبود در حالیکه این همبستگی در گروه شاهد معنی دار بود. بحث: افزایش میانگین غلظت اسید اسکوربیک داخل لکوسیتی در گروه مورد ممکن است پاسخی به استرس اکسیداتیو پره اکلامپسی ویا توقف انتقال اسید اسکوربیک از خون مادر به جنین و یا هر دو باشد. همبستگی ضعیف بین غلظت اسید اسکوربیک داخل لکوسیتی با ویتامین ث دریافتی نیز ممکن است به دلایل ذکر شده و یا ناشی از تهیه و طبخ نادرست مواد غذایی حاوی ویتامین ث باشد. با توجه به نتایج این پژوهش،مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین ث در بارداری ممکن است منجر به پیشگیری از ابتلا به پرهاکلامپسی و کاهش شدت آن گردد.