عنوان: تأثیر مشاوره مبتنی بر خودکارآمدی جنسی بر عملکرد جنسی و رضایت جنسی زنان تازه ازدواج کرده:یک کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده
Abstract
چکیده: زمینه و هدف: با توجه به شیوع بالای اختلال عملکرد جنسی و تاثیر آن بر استحکام بنیان خانواده، این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر تئوری خودکارآمدی بندورا بر عملکرد جنسی و رضایت جنسی (پیامدهای اولیه) و خودکارآمدی جنسی و کیفیت زندگی جنسی (پیامدهای ثانویه) در زنان تازه ازدواج کرده انجام گرفت.
مواد و روش ها: این کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده بر روی 96 زن تازه ازدواج کرده 20 تا 35 سال مراجعه کننده به پایگاههای بهداشتی شهرستان زنجان در سال 1395 انجام گرفت. مشارکت کنندگان به روش بلوک بندی تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تخصیص یافتند. برای گروه مداخله، شش جلسه مشاوره جنسی گروهی بر اساس تئوری خودکارآمدی بندورا ارائه شد. جلسات مشاوره به فاصله یک هفته و هر جلسه به مدت90 دقیقه برگزار شدند. پرسشنامه های عملکرد جنسی، رضایت جنسی، خودکارآمدی جنسی و کیفیت زندگی جنسی توسط شرکت کنندگان قبل و 8 هفته پس از اتمام مداخله تکمیل شد. از آزمون های آنکوا و تی مستقل برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
نتایج: دو گروه از نظر مشخصات فردی-اجتماعی همسان بودند. قبل از مداخله، بین دو گروه از نظر نمره عملکرد جنسی (169/0P=)، رضایت جنسی (190/0P=)، خودکارآمدی جنسی (195/0P=) و کیفیت زندگی جنسی (541/0P=) تفاوت معنی دار آماری وجود نداشت. 8 هفته بعد از اتمام مداخله بر اساس آزمون آنکوا و با کنترل مقادیر پایه، نمره عملکرد جنسی در گروه مشاوره به طور معنی دار بالاتر از گروه کنترل بود (تفاوت میانگین= 8/1؛ فاصله اطمینان 95%=4/3 تا 2/0؛021/0P=)، همچنین نمره خودکارآمدی جنسی در گروه مشاوره به طور معنی دار بالاتر از گروه کنترل بود (تفاوت میانگین=5/6؛ فاصله اطمینان 95%=.0/12 تا 1/1؛ 019/0p=)، اما از نظر رضایت جنسی (تفاوت میانگین=6/5؛ فاصله اطمینان 95%=4/11تا 1/0- ؛ 058/0p=) و کیفیت زندگی جنسی (تفاوت میانگین= 1/3؛ فاصله اطمینان 95%=9/ 6 تا 5/0-؛ 094/0p=) تفاوت معنی دار آماری بین دو گروه وجود نداشت.
نتیجهگیری: نتایج حاکی از تأثیر مثبت مشاوره جنسی بر عملکرد جنسی و خودکارآمدی جنسی بود، اما بر روی رضایت جنسی و کیفیت زندگی جنسی تاثیری نداشت که احتمالاً به علت طول مدت پیگیری و شاید کم بودن جلسات مشاوره بود.