تاثیر آوای قرآن با معنی و بدون آن بر میزان استرس، اضطراب و افسردگی دوران بارداری: یک کارآزمایی باینی تصادفی کنترل شده
Abstract
مقدمه: بارداری دورانی استرس زا در زندگی هر زنی می باشد که می تواند با اختلالاتی چون اضطراب و افسردگی نیز همراه گردد و اثرات کوتاه مدت و بلند مدتی بر سلامت مادر و جنین بگذارد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آوای قرآن کریم همراه با معانی و بدون آن بر میزان استرس، اضطراب و افسردگی دوران بارداری انجام گرفت.
مواد و روش: این کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده با سه بازوی موازی، بر روی 168 زن باردار 45 - 15 سال، با سن حاملگی 28-25 هفته با حاملگی بار اول و دوم، در مراکز بهداشتی درمانی منتخب شهر ارومیه انجام گرفت. نمونه های حائز شرایط به روش بلوک بندی تصادفی در سه گروه 56 نفری (صوت قرآن با معنی، صوت قرآن بدون معنی و کنترل) قرارگرفتند. مدت مداخله سه هفته بود که برای گروه اول و دوم یک جلسه در هفته، پخش قرآن در مرکز بهداشتی اجرا شد و در سایر روزهای هفته، مشارکت کنندگان هر روز یک بار به سی دی داده شده گوش فرا دادند، گروه های مداخله و کنترل هفته ای یک بار مراقبت های روتین بارداری را دریافت کردند. پرسش نامه های استرس درک شده، افسردگی ادینبرگ و اضطراب اشپیل برگر قبل از مداخله، یک و دو ماه پس از مداخله توسط مشارکت کنندگان تکمیل شد. از آزمون اندازه های تکراری (Repeated Measure ANOVA) برای آنالیز داده ها استفاده شد.
یافته ها: بین سه گروه از نظر نمره استرس، اضطراب و افسردگی قبل از مداخله تفاوت معنی دار آماری وجود نداشت (05/0<P). بعد از مداخله بر اساس آزمون اندازه های تکراری و با کنترل مقادیر پایه، در گروه صوت با معنی، نمرات استرس درک شده (1/11- تا 1/15- :فاصله اطمینان ،1/13-: تفاوت میانگین تعدیل یافته)، اضطراب آشکار (5/15- تا 3/21-، 4/18-)، اضطراب پنهان (2/12- تا 4/16-، 3/14-)، و افسردگی (2/1- تا 2/3-، 2/2-) و در گروه صوت بدون معنی، نمرات استرس درک شده (4/10- تا 3/14-، 4/12-)، اضطراب آشکار (5/15- تا 7/21-، 8/18-)، اضطراب پنهان (8/11- تا 9/15-، 9/13-)، و افسردگی (3/1- تا 3/3-، 3/2-) در مقایسه با گروه کنترل کاهش چشمگیری داشت. تفاوت معنی دار آماری بین دو گروه مداخله مشاهده نشد. از نظر فراوانی زایمان سزارین (156/0P=) و زایمان زودرس (393/0p=) تفاوت معنی دار آماری بین گروه های مطالعه وجود نداشت. همچنین از نظر شاخص های آنتروپومتریک نوزاد (وزن، قد و دورسر) نیز بین گروه ها تفاوت معنی دار آماری یافت نشد (05/0<p). نتیجه گیری: براساس نتایج این مطالعه، صوت قرآن همراه با معنی و بدون آن، هر دو جهت کاهش استرس، اضطراب و افسردگی دوران بارداری موثر می باشند.
کلیدواژه : قرآن، استرس، اضطراب، افسردگی، بارداری