عنوان: کیفیت زندگی و ارتباط آن با استرس ادراک شده و اعتماد به نفس در زنان تحت درمان سرطان پستان در بیمارستانهای شهر تبریز- سال 95؛ یک مطالعه مقطعی توصیفی- تحلیلی
Abstract
چکیده: مقدمه: سرطان پستان شایع ترین بدخیمی تشخیص داده شده و رتبه اول سرطان در سراسر دنیا و ایران و پنجمین علت شایع مرگ در میان زنان است. عوارض جانبی درمان در زنان تحت مداوای سرطان پستان، به طور مستقیم ممکن است باعث تغییر کیفیت زندگی در محل کار و منزل گردد. بدلیل تشخیص زودرس و درمان سرطان پستان و همچنین تفاوت آن با سایر بیماری های مزمن از نظر آسیب شناسی، تغییرات موجود در کیفیت زندگی موجب تاثیرات روحی و روانی و ایجاد احساسات منفی و مشکلات روزمره در شغل، روابط انسانی، اضطراب، استرس و اعتماد به نفس در بین بیماران می گردد. لذا هدف از این مطالعه بررسی کیفیت زندگی زنان تحت درمان سرطان پستان و ارتباط آن با استرس ادراک شده و اعتماد به نفس آنان می باشد.
روش کار: این مطالعه توصیفی- تحلیلی در سال 1395 بر روی 166 زن مبتلا به سرطان پستان تحت درمان مراجعه کننده به بیمارستان های قاضی، الزهرا، ولی عصر و شمس در شهرستان تبریز انجام شد. نمونه گیری از نوع در دسترس بود. پرسشنامه های فردی- اجتماعی، کیفیت زندگی در مبتلایان به سرطان پستان (QLQ – C30))(Quality Of Life Questionnaire، استرس درک شده کوهن (PSS = Perceived Stress Scale) و اعتماد به نفس روزنبرگ (Rosenberg´s Self – Esteem Scale =RSES) برای بیماران تکمیل شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (نسخه 21) و آزمون های تی مستقل، آنالیز واریانس یکطرفه، آزمون رگرسیون خطی تک متغیره و چند متغیره و ضریب همبستگی پیرسون انجام شد. 05/0>p معنادار در نظر گرفته شد.نتایج: میانگین نمره کلی کیفیت زندگی و سلامت بیماران 4/17±1/59 بود و با توجه به محدوده نمره قابل کسب کیفیت زندگی (100 – 0)، کیفیت زندگی بیماران متوسط رو به بالا بود. میانگین نمره در عملکرد شناختی بالاترین امتیاز (8/23±9/74) و میانگین نمره عملکرد احساسی (1/21±4/51) کمترین امتیاز را داشت. میانگین نمره استرس درک شده و اعتماد به نفس به ترتیب، 2/5±9/32 و 1/0±3/0 بود که با توجه به محدوده نمره قابل کسب استرس درک شده (56-0)، استرس بیماران زیاد بود، در حالی که با توجه به محدوده نمره قابل کسب اعتماد بنفس (1+ تا 1-)، اعتماد به نفس بیماران در حد بالائی بود. بین استرس درک شده با کیفیت کلی زندگی، حیطه های عملکردی کیفیت زندگی، خستگی، درد، بی-خوابی و تنگی نفس ارتباط معکوس و معنی داری وجود داشت (05/0>p). بین اعتماد به نفس با کیفیت زندگی (بغیر از سه مورد از حیطه علایم: اسهال، یبوست و بی اشتهایی) ارتباط مثبت معنی داری وجود داشت (05/0>p).بحث: باتوجه به نتایج پژوهش به نظر می رسد انجام اقدامات حمایتی و توجه ویژه در جهت افزایش کیفیت زندگی، کاهش استرس درک شده و حفظ اعتماد به نفس بالا توسط مراقبین بهداشتی مورد نیاز می باشد.