ارتباط نوع زایمان با رشد و تکامل کودکان از بدو تولد تا 6 ماهگی در مراجعه کنندگان به بیمارستان ها و مراکز بهداشتی و درمانی شهرستان های یاسوج و گچساران، 1394-1393
Abstract
چکیده
مقدمه: یکی از مولفه های مهم سلامت نحوه رشد و تکامل کودکان ایت که تحت ناثیر عوامل متعدد ژنتیک بیولوژیکی و محیطی از جمله نوع زایمان قرار می گیرد، لذا این مطالعه با هدف تعیین ارتباط نوع زایمان با رشد کودکان از بدو تولد تا شش ماهگی در سال های 1394-1393 انجام گرفته است.
مواد و روش کار: این پژوهش یک مطالعه کوهورت آینده نگر است که شاخص های رشد و تکامل را روی 526 کودک(272 نفر حاصل زایمان و 254 نفر حاصل زایمان سزارین، انتخابی و اورژانس)از بدو تولد تا شش ماهگی که فقط با شیر مادر تغذیه شده بودند را برررسی کرد. روش نمونه گیری در این تحقیق نمونه گیری در دسترس بود و {شامل زنان باردار مراجعه کننده جهت امر زایمان به بیمارستان ها و مراکز بهداشتی و درمانی شهرستان های یاسوج و گچساران وابسته به دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی یاسوج بودند} برای گرآوری اطلاعات پایه و شاخص های رشد از پرشسنامه های دموگرافیک- باروری، و از پرسشنامه سنین و مراحل (ASQ) Age Stages Questionnaires در 4-6 ماهگی برای ارزیابی و جمع آوری داده های حیطه های تکامل استفاده شد. با استفاده از چک لیست، داده های مربوط به شاخص های رشد در بدو تولد، 6،4،2 ماهگی از پرونده بهداشتی کودکان استخراج و جمع آوری گردید. جهت تجزیه تحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی و استنباطی استفاده شد.
یافته ها: نتایج گژوهش بعد از تحلیل کوواریانس با تعدیل روی متغیرهای سن جنین هنگام تولد و BMI مادر نشان داد که میانگین شاص های رشد " وزن ، دور سر و قد" در زمان تولد 2ف4ف6 ماهگی کودکان در دو گروه زایمان طبیعی و سزارین تفاوت معنا دار آماری نداشتند(5%/>p) .همچنین نتایج پژوهش نشان داد بین میانگین نمرات حیطه های تکامل 4و6 ماهگی دو گروه کودکان مورد مطالعه اختلاف معنادار آماری وجود نداشت اما بعد از تحلیل کوواریانس با تعدیل روی متغیر های سن جنین هنگام تولد و BMI مادر بین دو گروه در حیطه حل مسئله (P=30%) و حیطه شخصی اجتماعی (P=022%( اختلاف معنادار آمار در تست ASQ چهار ماهگی وجود داشت .
نتایج آزمون ASQ چهار ماهگی نشان داد، که بیشترین میانگین (انحراف معیار) مربوط به حیطه حل مسئله (9/3) 3/56 در کودکان گروه شزارین و (2/7) 4/55 در گروه زایمان طبیعی بود.
همچنین نتایج ASQ شش ماهگی نشان داد کودکان گروه شزارین بیشترین نمره را در حیطه " حرکات ظریف) با میانگین و انحراف معیار (7) 4/55 کسب کرده بودند و کودکان گروه زایمان طبیعی بیشترین نمره را را مربوط به حیطه " حل مسئله" با میانگین و انحراف معیار (3/7) 2/55 کسب کرده بودند.
نتیجه گیری : برای بهبود وضعیت رشد و تکامل کودکان توجه به اصلاح شیوه زندگی و ارتقاء شاخص های دموگرافیک- باروری توصیه می شود. نیاز به تحقیقات بیشتر و نیز در سنین بالاتر کودکان احساس می شود.
کلید واژه ها: نوع زایمان ، شاخص های رشد، دور سر، قد ،وزن، تکامل، ASQ