ارزیابی روش تهیه و دوز داروی خوراکی کاپتوپریل و اسپیرونولاکتون خوراکی آماده شده توسط پرستاران در بخش نوزادان و NICU بیمارستان کودکان تبریز، مرکز آموزشی درمانی کودکان تبریز- 1392
Abstract
چکیده: مقدمه: مراقبت بطور اجتناب ناپذیری با خطا همراه است و یکی از وظایف پرستار دارودهی به بیمار است. خطاهای دارویی از انواع خطاهای منجر به مرگ می باشد.با توجه به عدم امکان بلع شکل جامد قرص توسط نوزاد و عدم وجود شکل مناسب برخی داروها برای نوزادان ولزوم آماده کردن مقداری از قرص برای نوزاد، مطالعه حاضر جهت بررسی صحت روش تهیه قرص برای نوزاد با بررسی غلظت فراورده تهیه شده ترتیب داده شد.
روش کار: داروهای کاپتوپریل و اسپیرونولاکتون بعنوان اشکال دارویی خوراکی فاقد شکل مناسب برای نوزاد و مورد استفاده در بخش های نوزادان بعنوان داروهای الگو جهت بررسی انتخاب شدند. مشخصات دموگرافیک پرستار تهیه کننده دارو و روش تهیه قرص بصورت تصادفی و مشاهده ای ثبت گردید. وآنالیز دارویی 120 نمونه دارویی تهیه شده توسط پرستاران در بخش نوزادان و NICU مرکز آموزشی درمانی کودکان (60 نمونه کاپتوپریل و 60 نمونه اسپیرونولاکتون) بصورت تصادفی انتخاب و جهت بررسی غلظت نهایی فراورده تهیه شده با متد کروماتوگرافی مایع با فشار بالا (HPLC) و اسپکتروفوتومتری مورد آنالیز قرار گرفتند.
نتایج: غلظت داروی کاپتوپریل در فراورده تهیه شده در مقایسه با دوز دستور داده شده بصورت معنی داری با خطا همراه بود. در مقایسه دو دارو تفاوتی در مشخصات دموگرافیک پرستاران و روش تهیه دیده نشد و تنها تفاوت مربوط به روش تهیه و استفاده از کل قرص در اسپیرونولاکتون در مقایسه با کاپتوپریل بود که بیشتر از نصف یا ربع قرص برای تهیه دوز مورد نظر استفاده شده بود(p=0.009).
نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد که استفاده از کل قرص در مقایسه با تقسیم آن برای آماده کردن دوز موردنظر برای نوزاد خطای دوز دارویی را کاهش می دهد.