بررسی عوامل موثر در پذیرش رژیم غذائی بیماران دیابتی مراجعه کننده به مرکز تحقیقات دیابت همدان سال- 1374
Abstract
چکیده: این پژوهش یک مطالعه توصیفی است که به منظور تعیین عوامل موثر در پذیرش رژیم غذایی بیماران دیابتی مراجعه کننده به مرکز تحقیقات دیابت همدان انجام گرفته است. واحدهای مورد پژوهش را 166 نفر بیمار سر پایی دیابتی مراجعه کننده به مرکز تحقیقات دیابت همدان تشکیل می داد که سن آنها بیشتر از 16 سال بود. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود که از سه قسمت مجزا تشکیل شده بود. مشخصات فردی اجتماعی، متغیرهای مربوط به الگوی باور بهداشتی و سوالات مربوط به پذیرش رژیم غذایی. پنج جزء مدل باور بهداشتی (درک فرد از استعداد ابتلاء به عوارض ناشی از بیماری دیابت، درک فرد از وخامت بیماری دیابت و عوارض آن، درک فرد از مزایا و موانع پذیرش رژیم غذایی و میزان انگیزه فرد جهت حفظ سلامتی) آزمون گردید و ارتباط آنها با میزان پذیرش رژیم غذایی بررسی شد. نتایج نشان داد که 48/2 درصد واحدهای مورد پژوهش از پذیرش خوب و 51/8 درصد از پذیرش ضعیف رژیم غذایی برخوردار بودند. درک افراد دیابتی از استعداد ابتلاء به عوارض ناشی از دیابت و میزان انگیزه مبتلایان به دیابت با پذیرش رژیم غذایی ارتباط معنی دار داشت. ارتباط معنی داری بین دیگر اجزاء مدل باورهای بهداشتی با پذیرش رژیم غذایی دیده نشد. ارتباط بین میزان تحصیلات و میزان پذیرش رژیم غذایی معنی دار بود. یعنی با افزایش میزان تحصیلات میزان پذیرش رژیم غذایی نیز افزایش داشت میزان پذیرش رژیم غذایی با جنس، سن، شغل، وضعیت تاهل، میزان درآمد، طول مدت بیماری، نحوه کنترل بیماری، سابقه بیماری در اقوام درجه یک، قومیت و محل سکونت ارتباط معنی داری نشان نداد.