طراحی الگوی نظام مدیریت اطلاعات برای دانشکده های دندانپزشکی
Abstract
خلاصه فارسی
مقدمه:به منظور کنترل و پیشگیری بیماریهای دهان و دندان ،تسهیل فرایند ممیزی بالینی،تضمین درمان به داده های صحیح ،جامع و دقیق نیاز است که این داده باید به نحو صحیح مدیریت شوند.
هدف:پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی نظام مدیریت اطلاعات برای دانشکده های دندانپزشکی انجام گردیده است.
روش کارومواد:درمطالعه ی توصیفی –مقطعی حاضر،نظام مدیریت اطلاعات دردانشکده های دندانپزشکی تبریز،تهران ،شهید بهشتی ،اصفهان وشیراز درسال 1393مورد بررسی قرارگرفته است.داده ها به روش مشاهده و مصاحبه و با استفاده از ابزار چک لیست و پرسشنامه جمع آوری گردید.روایی ابزار براساس روش اعتبار محتوا وپایایی آن از طریق آزمون مجددتعیین گردیددر نهایت با توجه به وضعیت موجود الگویی برای دانشکده های دندانپزشکی پیشنهاد شد.جهت تعیین اعتبار الگو با استفاده ارتکنیک دلفی به نظر خواهی خبرگان گذاشته شد. داده ها با استفاده ازآمار توصیفی به کمک نرم افزار SPSS16مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
یافته ها:یافته های حاصل از این پزوهش نشان می دهدکه بیشترین و کمترین عناصر اطلاعاتی دندانپزشکی به ترتیب مربوط به تهران (173داده)وتبریز(160داده)می یاشد.روش بایگانی در اکثر مراکز به روش های مختلف صورت می گیردو تنها درشهید بهشتی سازماندهی درون پرونده (SOMR(صورت میگیرد.مدت زمان نگهداری دراکثر مراکز تابع فضا می باشد.فقط تبریز از
کتاب کدگذاری تخصصی دنداپزشکی (ICD-DA(استفاده می کند.هیچ یک ازمراکز دستورالعمل مشخصی جهت سطح دسترسی ندارند.پژوهشگر الگوی پیشنهادی را در 5محور اصلی (عناصر اطلاعاتی ،مکانیسم گردآوری،ذخیره وبازیابی سیستم های طبقه بندی و توزیع اطلاعات )ارائه نمود.محورهای الگوی پیشنهادی بین 73-100درصد مورد تایید واقع شدند.
نتیجه گیری :ایجاد نظام مدیریت اطلاعات دندانپزشکی پویا و کارآمد امری ضروری وحیاتی می باشد.بنابراین باید فرایندها و قوانین مربوط به جمع آوری ،ذخیره وبازیابی،طبقه بندی و توزیع اطلاعات در این نظام اصلاح و بیشتر مورد توجه قرار گیرد