ارتباط اضطراب، افسردگی، کیفیت زندگی، حمایت های خانوادگی ودانش از بیماری با ترس از پیشرفت بیماری در بیماران قلبی-عروقی
Abstract
چکیده فارسی:
مقدمه: امروزه بیماری های قلبی – عروقی از علل اصلی مرگ و میر در اکثر کشورهای صنعتی و در حال توسعه بحساب می آید و با وجود درمان های پیشرفته جدید و همچنین استفاده از تکنیکهای پیچیده مداخله ای و جراحی ،میزان مرگ و میر ناشی از این بیماری ها بسیار بالا می باشد .مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط متغیرهای اضطراب، افسردگی ،کیفیت زندگی ، حمایت اجتماعی و دانش بیمارن از بیماری های قلبی – عروقی با ترس از پیشرفت بیماری در مبتلایان به بیماری های قلبی – عروقی انجام گرفته است.
روش کار : جمعیت هدف این مطالعه بیمارات مبتلا به بیماری های قلبی – عروقی مراجعه کننده به بیمارستان شهید مدنی تبریز در سال 2014 می باشد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته ای بود که روایی و پایایی آن با استفاده از نظرات متخصصین و کارشناسان و یک مطالعه پایلوت به تعداد 15 نفر از بیماران (آلفای کرونباخ پایایی آن 82درصد ) با روش آزمون مجدد محاسبه گردید. اندازه نمونه مطالعه با استفاده از جدول مورگان و روش نمونه گیری آسان 180نمونه تعیین شد . داده های بدست آمده ابتدا به روش توصیفی آنالیز شد سپس به وسیله آزمون هایT، کای اسکوو و آزمون ANOVA و نرم افزارSPSS-17 تجزیه تحلیل شد وزیر مقدار P<.05 به عنوان معنی داری آماری در نظر گرفته می شود .
نتایج : در این مطالعه (80%) بیماران در بازه سنی 50تا 69 سال قرار داشتند و 66% آنها مرد بودند . میانگین نمره عوامل موثر در درمان بیماری های قلبی – عروقی ، عوامل موثر در ابتلا به بیماری ، ترس از بیماری ، حمایت های اجتماعی ، کیفیت زندگی ، افسردگی و اضطراب به ترتیب) 3.42(± 18.20 ،) 6.07(± 31.75 ،) 6.15 (±39.10 ، ) 4.25 (±30.26، )11.88 (±81.37 ،)9.05 (±40.88، بود . بین حمایت های خانوادگی با تصحیلات و مدت ابتلاء رابطه معنی داری وجود داشت . همچنین بین شیوع ترس از بیماریبا ابعاد کیفیت زندگی ، عوامل موثر در ابتلائ ، ترس و اضطراب و آگاهی از بیماری ارتباط معنی داری وجود داشت.
نتیجه گیری : با توجه به مطالعات اندک در این زمینه ، از برنامه ریزی و ارائه خدمات بهتر استفاده شود . نتایج این مطالعه می تواند به مدیران و سیاست گذاران کمک کند.
کلمات کلیدی : ترس از پیشرفت بیماری ، بیماران قلبی – عروقی ، اضطراب ، افسردگی ، کیفیت زندگی ،حمایت های خانوادگی ، دانش از بیماری