ارزیابی وضعیت کسورات درآمدهای اختصاصی مراکز بهداشتی درمانی دانشگاه علوم پزشکی تبریز
Abstract
خلاصه فارسی
مقدمه: مراقبت های بهداشتی اولیه یکی از رویکردهای موثر در بهبود سلامت عمومی هستند. ارائه مراقبت های مطلوب مستلزم تامین منابع مختلف از قبیل منابع مالی است. کسورات درآمدهای اختصاصی مراکز بهداشتی یکی از مسائل قابل توجه در حوزه مدیریت منابع مالی می باشد.
هدف: این مطالعه با هدف بررسی گلوگاه ها و علل بروز کسورات درآمدهای اختصاصی مراکز بهداشتی درمانی و همچنین ارائه ی راهکارها و مداخلاتی برای کاهش آن انجام شده است.
روش کار و مواد: مطالعه ی حاضر با روش کیفی پدیدارشناسی در سال 1393 در استان آذربایجان شرقی انجام شده است. روش جمع آوری داده، بحث گروهی متمرکز و مصاحبه نیمه ساختاریافته بود که براساس راهنمای از قبل طراحی شده انجام شدند و تا اشباع داده ها ادامه یافتند. برای انتخاب شرکت کنندگان از روش نمونه گیری مبتنی بر هدف استفاده شده است. داده ها براساس روش تحلیل محتوایی مورد تحلیل قرار گرفتند.
یافته ها: براساس تجارب و نظرات شرکت کنندگان در مطالعه، دو درون مایه برای موارد بروز کسورات و شش درون مایه برای علل کسورات و راهکارهای کاهش آن استخراج گردید. درون مایه های موارد بروز کسورات شامل کسورات نقدی و کسورات غیرنقدی بوده و درون مایه های مربوط به علل و راهکارهای کاهش کسورات نیز شامل علل و راهکارهای مربوط به کسورات سرانه ای، کسورات بیمه ای، کسورات مرتبط با ارسال مستندات، کسورات ناشی از ثبت، کسورات ناشی از تخفیفات و کسورات ناشی از عدم واریز کامل درآمدهای نقدی می باشد.
نتیجه گیری: کلیه درآمدهای نقدی و غیرنقدی مراکز بهداشتی درمانی مشمول کسور بوده و علل کسورات نیز با کل مراحل تبدیل خدمت به درآمد و الزامات بیمه ای مرتبط هستند و راهکارها و مداخلات شناسایی شده نیز به این حیطه ها تمرکز دارند.
واژگان کلیدی: مراکز بهداشتی، درآمدهای اختصاصی، درآمدهای نقدی، درآمدهای غیرنقدی، کسورات