تدوین نظام گزارش دهی بیماری واگیر در بیمارستان های ایران
Abstract
چکیده:
مقدمه: مراقبت و گزارش دهی بیماریها یکی از ارکان مهم در بهداشت عمومی میباشد. گزارش دهی بیماریهای واگیر از منابع مختلف انجام میشود. یکی از مهمترین منابع گزارش دهی بیمارستانها میباشد. اکثر کشورها ازجمله ایران دارای ساختار مراقبت و گزارش دهی بیماریهای واگیر هستند. اما این ساختارها به دلیل زیرساختها و پشتیبانهای ضعیفی با مشکلاتی روبهرو است. بهبود کیفیت آنیک چالش و نیازمند یک نظام مراقبت و گزارش دهی دقیق و کارآمد است.
هدف: این مطالعه با هدف بررسی سیستم مراقبت و گزارش دهی بیماریها در جهان و ارزشیابی و تعیین مشکلات سیستم مراقبت و گزارش دهی بیماریهای واگیر در بیمارستانهای ایران میپردازد و راهکارها و مدلی را برای بهبود نظام مراقبت و گزارش دهی بیماریهای واگیر در ایران پیشنهاد میکند.
روش کار و مواد: این مطالعه به روش مرور سیستماتیک و کیفی (چکلیست ارزشیابی، بحث گروهی متمرکز، مصاحبه ساختاریافته، دلفی وجلسه پانل خبرگان) انجام شد. جامعه موردمطالعه بیمارستانهای شهرستان تبریز میباشد. افراد شرکتکننده در این مطالعه کارشناسان برنامه مراقبت و گزارش دهی بیماریهای واگیردار سطوح (کشوری، استانی)، پرستاران کنترل عفونت، سرپرستاران و پرستاران بیمارستانهای موردمطالعه بودند.
یافته: مهمترین مشخصات بهدستآمده سیستم مراقبت و گزارش دهی بیماریهای واگیر در جهان تعیین سیاستها و وضع قوانین، اختصاص بودجه خاص، ارزشیابی سیستم بهصورت کمی و کیفی، مشخص کردن مسئولیتها و شرح وظایف کادر بهداشتی، درمانی، تهیه کتابچهها و دستورالعملها، دادن پسخوراند به سطوح گزارش دهنده میباشد. از مشکلات سیستم گزارش دهی بیماریهای واگیر در ایران اعتقاد نداشتن به سیستم مراقبت و گزارش دهی بیماریهای واگیر و عدم آموزش، نبود شرح وظایف و روشن مشخص در مورد نحوه گزارش دهی بیماریهای واگیر، حجم کاری بالا و کمبود نیرو، نبود بازخورد و ایجاد انگیزه به گزارش دهندهها، روشهای مختلف گزارش دهی و ناآشنایی کادر درمانی با روشها و نحوه گزارش دهی میباشد. تدوین دستورالعملهای گزارش دهی، تعیین شرح وظایف، استفاده از فرمهای گزارش دهی الکترونیکی، ارزشیابی بیمارستانها در قالب برنامه اعتباربخشی بیمارستانها و تعیین منابع و برنامههای آموزشی در مورد سیستم مراقبت و گزارش دهی بیماریها در بیمارستان از مهمترین یافتههای این مطالعه بود.
نتیجهگیری: وجود دستورالعمل های گزارش دهی با جزئیات، ارزشیابی کردن سیستم به عنوان عامل کلیدی بهبود سیستم، افزایش آگاهی و آموزش به مهمترین جزء سیستم یعنی پرسنل و دادن بازخورد و افزایش انگیزه از عوامل تاثیر گذار بر سیستم مراقبت و گزارش دهی می باشند. همچنین استفاده از سیستم های الکترونیکی باعث سرعت انتقال اطلاعات و کامل بودن و به موقع بودن گزارش دهی می شود. رفع مشکلات سیستم گزارش دهی بیماریهای واگیر در ایران نیازمند همکاری و هماهنگی بخشهای بهداشت و درمان بوده تا با تدوین دستورالعمل گزارش دهی و ارزشیابی بیمارستانها و آموزش کادر بهداشتی درمانی در مورد سیستم مراقبت و گزارش دهی بیماریها واگیر باعث بهبود پیشگیری، کنترل و مراقبت از بیماریها واگیر در جامعه شوند.
کلید واژه: بیمارستان، بیماری واگیر، گزارش دهی