تهیه فرمولاسیون جامد خوراکی از عصاره های هیدروالکلی کاسنی و زردچوبه جهت درمان بیماری کبد چرب
Abstract
مقدمه: امروزه بیماری کبد چرب غیر الکلی یک بیماری شایع خصوصا بین افراد چاق و دیابتی میباشد که درصورت عدم درمان می تواند نهایتا منجر به سیروز کبدی شود اکثر مطالعات در زمینه درمان های داروئی کنترل نشده و مقدماتی هستند و فعلا اصلی ترین راه کنترل بیماری، کنترل عوامل زمینه ای مثل چاقی می باشد. از آنجایی که گیاهان دارویی ازجمله کاسنی و زردچوبه در انواع مطالعات نقش محافظت کننده کبدی داشته اند، به منظور تهیه دارو برای درمان بیماری عنوان شده انتخاب گردیدند. هدف : به دلیل عدم وجود شکل دارویی استاندارد شده و مناسب از مخلوط این گیاهان در کشور ما و همچنین بد مزه بودن دمنوش های این گیاهان که توسط پزشکان طب سنتی تجویز می شود، هدف از این طرح ارائه فرمولاسیون استاندارد شده عصاره این گیاهان به شکل جامد خوراکی می باشد. روش کار در این مطالعه چهار سری عصاره گیری به روش ماسوراسیون توسط اتانول 70% از ریزوم زردچوبه و دانه، ریشه و اندام هوایی کاسنی انجام شد. شیوه های استانداردسازی برای عصاره ها ازجمله خرده نگاری، سنجش فنول و فلاونوئید تام، کروماتوگرافی لایه نازک و تعیین مقدار کورکومین مطابق روش فارماکوپه گیاهی ایران انجام گرفت. عصاره های هیدروالکلی کاسنی و زردچوبه با استفاده از 135میلی گرم پلی اتیلن گلیکول400، 782میلی گرم پروپیلن گلیکول، ژلاتین، گلیسرین، آب و متیل پارابن سدیم (بعنوان محافظت کننده) به شکل کپسول نرم فرموله شد و به منظور آزمون پایداری فرمولاسیون ارائه شده، 6 ماه بعد از تهیه کپسول، تست های مرتبط با استانداردسازی هریک از عصاره ها مجددا تکرار شد. یافته ها: درصد وزنی کورکومین در عصاره ریزوم زردچوبه 3/14 درصد و در پودر ریزوم زروچوبه 89/1 درصد بود. مقدار فنول و فلاونوئید تام در 1گرم عصاره دانه کاسنی بیشتر از سایر اندام های گیاه بود و این مقدار برابر 5/112 میلی گرم فنول تام بر مبنای اسیدگالیک و 62 میلی گرم فلاونوئید تام برمبنای روتین بود. 170میلی گرم عصاره دانه کاسنی و 125میلی گرم عصاره زردچوبه در فرمولاسیون استفاده شدند و پس از 6 ماه کپسول ها بدون هیچگونه تغییر در رنگ و ظاهر بودند و زمان باز شدن مناسب (4 دقیقه و 20ثانیه) داشتند، مقدار فنول تام 92%، فلاونوئید تام 94% و کورکومین 88% مقدار اولیه بود.نتیجه گیری به نظر می رسد که کپسول نرم حاصل از عصاره های هیدروالکلی زردچوبه و دانه کاسنی بعد از شش ماه پایداری لازم داشته است و قدم بعدی مطالعه بالینی این محصول گیاهی استاندارد شده می باشد.