بررسی تاثیر مصرف مزمن اسانس Citrus aurantium در بروز علائم سندرم محرومیت مرفین در موش صحرائی نر
Abstract
مکانیسم دقیق وابستگی به اپیوئیدها و سندرم محرومیت، تاکنون بطور کامل شناخته نشده است. مطالعات زیادی در رابطه با سندرم محرومیت و ترکیباتی که بتوانند این علائم را کاهش دهند صورت گرفته است.
هدف :
هدف از این مطالعه بررسی اثر تجویز داخل صفاقی مزمن اسانس Citrus aurantium بر روی علائم قطع مصرف مرفین در موش صحرائی نر است.
مواد و روش ها:
اسانس نارنج از پوست میوه تازه نارنج به روش تقطیر با آب تهیه شد. آزمایشات بر روی موشهای صحرائی نر نژاد ویستار در محدوده وزنی 275-225 گرم، که بصورت اتفاقی در 7 گروه 8 تایی تقسیم شدند، انجام گرفت. گروه های مورد مطالعه شامل: گروه دریافت کننده مرفین سولفات، گروه کنترل سالین، سه گروه دریافت کننده مرفین به همراه اسانس نارنج با دوزهای (40،20و80 mg/kg)، گروه دریافت کننده کولیفور HS15 (حامل اسانس با غلظت 30 درصد در نرمال سالین) به همراه مرفین و گروه دریافت کننده موثرترین دوز اسانس بدون مرفین.
برای مقایسه نتایج از روش آنالیز آماری one way ANOVA و پس آزمون Tukey استفاده شد. از نظر آماری 05/0p< معنی دار در نظر گرفته شد.
نتایج :
نتایج مطالعه حاضر نشان داد که اسانس C. aurantium، سندرم محرومیت از مرفین و امتیاز تام علائم سندرم ترک (TWS) را کاهش داده است. تزریق داخل صفاقی اسانس در 2 دوز (mg/kg40 با 001/0p< و mg/kg80 با 01/0p< ) توانست امتیاز تام علائم سندرم ترک را در مقایسه با گروه کنترل مرفین-حامل، به طورمعنی داری کاهش دهد و این اثر، احتمالاً مربوط به خاصیت ضد التهابی لینالول موجود در اسانس این گیاه می باشد.
نتیجه گیری :
یافته های مطالعه ما نشان داد که مصرف مزمن اسانس C. aurantium تاثیر سودمندی در کاهش علائم سندرم محرومیت از مرفین، به صورت غیر وابسته به دوز داشته است