بررسی تاثیر پارامترهای مختلف فرمولاسیون بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی و فارماسیوتیکال فرمولاسیونهای دو فازی مایع آرایشی
Abstract
سامانه دو فازی شامل دو فاز غیرقابل اختلاط با مرز مشخص میباشد. زمان استفاده با تکان دادن ملایم دو فاز ادغام میشوند وامولسیون موقت و یکنواختی ایجاد میکنند و پس از عدم استفاده دو فاز مجدا از یکدیگر جدا میشوند.اجزای سازنده آن شامل فاز چرب ، فاز آبی ، امولسیفایر و امولسیفایر کمکی با HLB و مقدار مناسب به نحوی که بتواند امولسیون موقت و یکنواخت ایجاد کند.هدف این مطالعه بررسی تاثیر پارامترهای مختلف فرمولاسیون بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی و فارماسیوتیکال فرمولاسیونهای دو فازی مایع آرایشی با مرز مشخص میباشد.مواد و روشها بررسی پارامتر های مختلف مربوط به فاز چرب و فاز امولسیون کننده با درصد های مختلف امولسیفایر،0.01%، 0.5%، 1%، 1.5% و 2% انجام شد.انواع فاز چرب شامل روغن زیتون، سیلیکون و پارافین مایع مورد استفاده قرار گرفت.پس از اختلاط فاز چرب، فاز آبی و امولسیفایر و ایجاد فرمولاسیون دو فازی غیر قابل اختلاط با مرز مشخص،پارامترهای مقایسه ای از جمله ظاهر فرآورده، ، وجود خط فاصل مشخص بین فاز ها، قابلیت اختلاط یکنواخت فاز ها در نتیجه بهم خوردن ملایم، مدت زمان دوام اختلاط مناسب فاز ها جهت مصرف فرآورده و عدم ایجاد کف زیاد در نتیجه بهم خوردن و از بین رفتن سریع کف ایجاد شده مورد ارزیابی قرار گرفت.نتایج انواع مختلف سورفکتانت و فاز روغنی در فرمولاسیون دو فازی اثرات متفاوت شاخص مقایسهای شامل ظاهر شفاف، میزان کف تولیدی ، زمان جدا شدن دو فاز،مشخص شدن مرز بین دو فاز و دوام کف تولیدی از خود نشان دادند. برخی از این نتایج در محدوده قابل قبول و برخی خارج از محدوده میباشند.نتیجه گیری فرمولاسیون سورفکتانت توئین 80 0.1% در سیلیکون و توئین 20 در زیتون بهترین مشخصات را در سامانه دو فازی ایجاد می کنند.