• English
    • Persian
  • English 
    • English
    • Persian
  • Login
View Item 
  •   KR-TBZMED Home
  • School of Pharmacy
  • Theses(P)
  • View Item
  •   KR-TBZMED Home
  • School of Pharmacy
  • Theses(P)
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

بررسی فیتوشیمیایی و فعالیت آنتی اکسیدانی Marrubium parviflorum

Thumbnail
View/Open
Ayda-Salem.pdf (2.220Mb)
Date
1396
Author
سالم، آیدا
Metadata
Show full item record
Abstract
مقدمه جنسMarrubium با داشتن حدود 50 گونه در جهان و 11 گونه در ایران، یکی از مهم ترین جنس های گیاهی خانواده Lamiaceae در کشورمان به شمار می رود. گیاهان جنس Marrubium از دیرباز در درمان بیماری ها استفاده می شدند. با توجه به ارتباط بین ترکیبات شیمیایی موجود در گیاهان و اثرات آن ها ضرورت بررسی و شناسایی ترکیبات موثره گیاهان آشکار می شود.هدف به لحاظ اهمیت دارویی ترکیبات موجود در جنس Marrubium، گونه ی M. parviflorum، جهت بررسی ترکیبات شیمیایی و تعیین فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره ها و فراکسیون های حاصل از آن انتخاب شد.روش کار عصاره گیری از اندام هوایی گیاه با روش سوکسله توسط حلال های اتر نفت، کلروفرم و متانول انجام گرفت. فراکسیونه نمودن عصاره ی متانولی روی کارتریج C18 Sep-Pak با فاز متحرک متانول- آب با نسبت های افزایش یابنده صورت پذیرفت. جهت جداسازی و جمع آوری ترکیبات خالص موجود درفراکسیون های مختلف عصاره ی متانولی از دستگاه HPLC پره پراتیو استفاده شد. تعیین ساختمان شیمیایی ترکیبات خالص توسط طیف های NMR انجام شد. روغن فرار M. parviflorum به روش تقطیر با آب در دستگاه کلونجر جمع آوری شد و محتوای آن به وسیله ی GC-MS آنالیز شد. همچنین، فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره ها و فراکسیون های آن با روش DPPH ارزیابی شد.نتایج از فراکسیون 60% Sep-pak عصاره ی متانولی این گیاه 2 ترکیب فنولی شناسایی گردید. این ترکیبات شامل ایزورامنتین-3-O-گلوکوزید، ایزورامنتین-3-O-گلوکوزاید-(پاراکوماریک اسید) و کرستین-3-O-(پاراکوماریک اسید) بودند. آنالیز روغن فرار، منجر به شناسایی 19 ترکیب شد که ترکیبات اولئیک اسید، آلفاپینن و ژرماکرن-دی از اجزای اصلی اسانس بودند. عصاره ی متانولی باRC50=145.5g/ml توانست فعالیت آنتی اکسیدانی خوبی در مقایسه با ترکیب استاندارد کرستین نشان دهد.نتیجه گیری مطالعه ی فیتوشیمیایی گیاهM. parviflorum حضور ترکیبات فنولیک با فعالیت آنتی اکسیدانی مطلوبی را مشخص نمود., طیف UV ترکیب شماره ی3 Introduction The genus Marrubium with about 50 species of flowering plants is considered to be one of the largest genera of lamiaceae family. Plants of genus Marrubium are being used as a treatment in many diseases for hundreds of years. Phytochemical analyses on plants of genuse Marrubium, showed thate they were rich in polyphenols, flavonoids, phenylethanoids, sterols, saponins and tannins.Objectives According to the usefulness of plants of this genus in treatment of many disease, M. parviflorum was selected for phytochemical study along with an assessment on its antioxidant activity.Method Aerial parts of M. parviflorum were extracted via soxhlet successively with solvents of increasing polarity. Phytochemical analyses on methanol extract of the plant was carried out via different chromatography approaches like HPLC, SPE. Structures of the three isolated compounds were elucidated by NMR spectra. The essential oil of the plant was obtained throush hydrodistillation and was analysed by GC-MS. The antioxidant property of the extract and its fractions were evaluated via scavenging the free DPPH radical. In addition, the total phenolic and flavonoid contents of the extract were ascertained based on Folin-Ciocalteu and colorimetric aluminum chloride methods, correspondingly. Results Analysis of 60% Sep-pak fractions yielded in the isolation and identification of isorhamnetine-3-o-glycoside and isorhamnetine-3-o-glycoside-(2”’para coumaric acid). Chemical analysis of essential oil led to identification of 19 compounds which non-terpenoids and sesquiterpens were the main components. Moreover, the antioxidant assessment determined RC50 value of 145.5g/mL for the plant extract in DPPH assay. The total phenolic and flavonoids content of the plant extract was 2.63% gallic acid equivalent and 1.74% quercetin equivalent.Conclusion The findings of this study suggested persense of flavonoid (isorhamnetine-3-o-glycoside) and acylated flavonoid glycoside (isorhamnetine-3-o-glycoside-(para coumaric acid), (quercetine-3-o-glycoside-(para coumaric acid) as the main components of methanol extract whith prominent antioxidant activity.
URI
http://dspace.tbzmed.ac.ir:8080/xmlui/handle/123456789/30707
Collections
  • Theses(P)

Knowledge repository of Tabriz University of Medical Sciences using DSpace software copyright © 2018  HTMLMAP
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of KR-TBZMEDCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

Knowledge repository of Tabriz University of Medical Sciences using DSpace software copyright © 2018  HTMLMAP
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV