ارائه روشی برای تشخیص تقلبات احتمالی درمحصولات آب لیموی موجود در بازار ایران
Abstract
زمینه امروزه امکان تقلب در مواد غذایی و آشامیدنی یک نگرانی عمده در صنایع غذایی است و هنوز هیچ روش کلی برای تشخیص تقلب احتمالی در آب لیمو وجود ندارد. هدف معرفی یک روش سریع، ساده، مقرون به صرفه و قابل اجرا برای تشخیص تقلب احتمالی در محصولات آب لیمو تجاری.روش ها برای ارزیابی محصولات آبلیمو در بازار ایران 12 برند تجاری به صورت تصادفی از فروشگاههای محلی تبریز جمع آوری شده و آب لیمو طبیعی از طریق آبگیری از میوه لیمو جهت استفاده به عنوان شاهد به دست آمد. معرف ارلیک برای آنالیز رنگ سنجی استفاده شد و روش استخراج با فاز جامد-کروماتوگرافی لایه نازک (SPE-TLC) برای انگشت نگاری فراکسیون متانولی نمونه ها و طیف سنجی مادون قرمز (ATR-IR) برای مطالعات بیشتر مورد استفاده قرار گرفت.یافته ها نتایج به دست آمده از روش رنگ سنجی ظهور رنگ نارنجی- قهوه ای موید حضور limonoids در آب لیمو تازه و تنها پنج محصول از محصولات تجاری موجود را نشان داد. با توجه به نتایج روشSPE-TLC، تنها پنج محصول دارای الگوهای TLC یکسان یا قابل مقایسه با آب لیمو تازه بودند و مابقی نمونه ها دارای الگوهای TLC کاملا متفاوت بودند که نشان از حضور تقلب در این محصولات بود. با این حال، در مورد تجزیه و تحلیل توسط ATR-IR، طیف های به دست آمده به اندازه کافی برای تشخیص نمونه های تقلبی کارایی نداشتند.نتیجه گیری به عنوان یک نتیجه گیری کلی، می توان گفت که روش رنگ سنجی با استفاده از معرف ارلیک به همراه روش انگشت نگاری SPE-TLC می تواند به عنوان یک روش ساده و آسان برای غربالگری مقدماتی تقلب در محصولات آب لیمو در آزمایشگاه های کنترل کیفیت مواد غذایی مورد استفاده قرار گیرد.