بررسی مقدار اسپارتام و اسه سولفام پتاسیم در نوشابه های گازدار موجود در بازار شهر تبریز
Abstract
مقدمه امروزه استفاده از شیرین کننده های مصنوعی بدلیل اینکه حدودا 200 برابر شیرین تر از شکر هستند در صنعت جایگاه ویژه ای برای خود پیدا کرده اند. اما امار بروز بیماری های مربوط به سلامت امروزه نگران کننده میباشد. که تمامی بیماری های مربوط به شیرین کننده ها باید بررسی شوند.هدف کلی و اختصاصی بررسی تقلب های موجود در مدل های مختلف نوشابه های موجود در بازار تبریزروش انجام روش دقیق و حساس انالیز بنام HPLC برای شناسایی و تعیین مقدار اینگونه شیرین کننده ها بهترین روش میباشد. که فاز متحرک سیستم شامل بافر فسفاته و استونیتریل میباشد. که با تعیین طول موج اپتیموم و استفاده از دتکتور های دقیق انجام پذیرفت که رسم نمودار کالیبراسیون برای هر 2 شیرین کننده بطور جداگانه انجام شد.یافته ها حدود 70 مدل نوشابه بررسی شد که قریب به نصف نمونه ها حاوی شیرین کننده بودند و 3 درصد نمونه ها در مقایسه با استاندارد ملی درباره شیرین کننده های مصنوعی در نوشابه های گازدار، مقدار بیشتری را شامل میشدند.پیشنهادات و نتیجه گیری با توجه به افزایش شیوع انواع بیماری ها بنظر میرسد بهتر است این کنترل های کیفیت در داخل خود کارخانه ها انجام گیرد و مقدارهای غیرمجاز به بازار عرضه نشوند.نوشیدنی های مالت و نکتارهای ابمیوه هم مورد بررسی قرار گیرند.,
Introduction Nowadays, artificial sweeteners have gotten a special tip for artificial sweeteners because they are several times as much as sugar (about 200 times) sweeter than sugar, and are economical in the industry, as well as much less than sweetening. The aim of this study is to Determine of aspartame and acesulfam K in soft drinks in Tabriz Markets.Material and methods In this experimental study, which is based on observation and testing, carbonated beverages in the market, whether sugar-free, dietary, diet and sugar in different volumes and factories, were used. Drinks used by various Iranian companies that were about 80 types of beverages were collected. After extracting the artificial sweeteners for each beverage, the obtained liquid was analyzed by HPLC for determination of the amount of artificial sweeteners of aspartame and acesulfam K.Results According to the results, from 68 beverages, aspartame and acephenol for 34 beverages were measured by HPLC, and the rest were reported as non-detectable. Soft drinks with code Z 1.5 L and PPM 1.5 L had unauthorized amounts of artificial sweeteners. In the soft drinks with CCL 1.5 L, CCZ 300 cc and COY 1.5 L, the amounts of acesolfam K were close to aspartame. In the beverages with HNC 1.5 L and TDCD 300 cc, the amounts of acesulfam K were higher than aspartame in all measurements.Conclusion According to the results obtained in this study, in a general conclusion, it can be said that in most of the analyzed beverages, the amount of acesulfam K was much lower than that of aspartame, which could be due to the feeling of bitter taste in acesulfam K, which has consumed lower quantities of this sweetener than aspartame.