• English
    • Persian
  • English 
    • English
    • Persian
  • Login
View Item 
  •   KR-TBZMED Home
  • School of Pharmacy
  • Theses(P)
  • View Item
  •   KR-TBZMED Home
  • School of Pharmacy
  • Theses(P)
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

بررسی فیتوشیمیایی و ارزیابی اثرات آنتی اکسیدانی Acantholimon atropatanum Bunge

Thumbnail
View/Open
ماهنوش حبیبی.pdf (2.873Mb)
Date
1395
Author
کوهی حبیبی دهکردی، ماهنوش
Metadata
Show full item record
Abstract
مقدمه خانواده بهمنیان از ارزشمندترین خانواده های گیاهان دارویی در بسیاری از ملت ها نظیر چین و ایران ومدیترانه است. جنس Acantholimon شامل 83گونه می باشد، تاکنون مطالعات اندکی روی اسانس روغنی و فعالیت زیستی آن انجام گرفته است. گونه مورد مطالعه در این بررسی Acantholimon atropatanum Bunge است. هدف با توجه به تاثیرات دارویی گزارش شده از سایر گونه های این تیره به نظر میرسد مطالعه فیتوشیمیایی روی این گونه منطقی باشد.روش کارومواد عصاره گیری با روش سوکسله با استفاده از حلال های هگزان، دی کلرومتان و متانول انجام گردید. فراکسیونه نمودن عصاره متانولی خشک شده روی C18Sep-Pak با فاز متحرک با نسبتهای افزایش یابنده متانول آب صورت پذیرفت. خالص سازی فراکسیونها به کمک HPLC پره پراتیو با فاز معکوس، منجر به جداسازی سه ترکیب شد. تعیین ساختار ترکیبات با استفاده از روش¬1HNMR و روغن فرار به روش تقطیر با آب در دستگاه کلونجر انجام شد.محتوای اسانس نیز به وسیله GC-MS تعیین گردید. خواص آنتی اکسیدانی عصاره ها و میزان فنول تام و فلاونوئید تام عصاره ها و فراکسیون ها به ترتیب با معرف های DPPH، فولین شیکالتو و آلومینیم کلراید اندازه گیری شد. یافته ها از بررسی فیتوشیمیایی عصاره متانولی این گیاه دو ساختار فلاونوئیدی ویک ساختار فنولیک اسید جداسازی گردید. آنالیز روغن فرار نیز، منجر به شناسایی19 ترکیب شد که بیشتر اسیدهای چرب و آلکان ها بودند. عصاره ی متانولی قویترین خاصیت جاروبگری رادیکال های آزاد را نشان داد در حالی که عصاره هگزانی و دی کلرومتانی اثرات ضعیف تا متوسطی نشان دادند . در رابطه با فراکسیونها، 40% و 20% قویترین فعالیت آنتی¬اکسیدانی و نیز بالاترین محتوای فنول و فلاونوئید را داشتند.نتیجه گیری به نظر میرسد وجود مشتقات فنولی بخصوص فلاونوئید در عصاره متانولی دال بر اثرات قوی آنتی اکسیدانی آن بوده که میتواند در شرایط التهابی، پیشگیری از سرطان ها و استرس های اکسیداتیو مفید واقع شود., Introduction The plants of Plumbaginaceae family have been considered as valuable herbal remedies in many countries such as Chinese, Iranian and Mediterranean folk medicines. Acantholimon genus includes 83 species; so far a few studies have been performed on its essential oils and biological activity. In this study, the chemical composition and bioactivity of Acantholimon atropatanum Bunge have been investigated.Scope Regarding the therapeutic effects of reported metabolites from this family,it seems to be rational to start phytochemical studies on this genus.Method And Materials The aerial parts of this species were extracted using n-hexan, dichloromethane and methanol by Soxhlet apparatus. Dried methanolic extract was subjected to C18Sep-Pak fractionation using a step gradient of MeOH-Water. Further purification of the fractions by preparative reversed phase HPLC yielded 3 compounds. Structure elucidation for these compounds, was accomplished by using 1DNMR method. The essential oil was obtained by hydro-distillation in a Clevenger extractor. The composition of essential oil was determined by GC-MS. Free-radical scavenging activity, total phenol and total flavonoid contents of extracts and fractions were determined using DPPH radicals, Folin-ciocalteu and AlCl3 reagents, respectively. Results Phytochemical study of methanolic extract of this plant yielded two flavonoids and one phenolic acid structure. The study on the composition of the essential oil yielded 19 compounds which were mainly composed of fatty acids and alkanes. The MeOH extract of plant showed strong free-radical scavenging activity whereas the n-hexane and dichloromethane extracts displayed weak to moderate level of antioxidant activity. In regards to fractions, 40% and 20% MeOH-Water fractions showed the most potent antioxidant activity as well as high phenol and flavonoid contents.Conclusion Presence of phenolic derivatives especially flavonoids seem to be an important antioxidant compounds in methanolic extract and might be useful in inflammatory conditions, cancer prevention and oxidative stresses.
URI
http://dspace.tbzmed.ac.ir:8080/xmlui/handle/123456789/30609
Collections
  • Theses(P)

Knowledge repository of Tabriz University of Medical Sciences using DSpace software copyright © 2018  HTMLMAP
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of KR-TBZMEDCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

Knowledge repository of Tabriz University of Medical Sciences using DSpace software copyright © 2018  HTMLMAP
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV