شناسایی و تعیین مقدار نگهدارنده ناتامایسین در فرآورده های لبنی با استفاده از روش HPLC
Abstract
مقدمه نگهدارندهها تركیباتی هستند که برای به تأخیر انداختن و یا ممانعت از فساد شیمیایی و یا میكروبیولوژی غذا استفاده میشوند. در صنایع غذایی استفاده از ناتامایسین به منظور اثرات نگهدارنده و محافظتی در تولید مواد لبنی به دلیل بی رنگ و بو بودن همچنین عدم تغییر مزهی مواد غذایی نسبت به بسیاری از مواد نگهدارندهی دیگر ارجحیت دارد. اخیرا ناتامایسین و داروهای مشابه در کنار داروهای آنتی بیوتیکی مورد استفاده در دامپزشکی، کشاورزی، آبزی پروری و باغبانی به عنوان عامل تاثیرگذار در گسترش مقاومت دارویی مطرح شدهاند. با توجه به مضرات احتمالی ترکیبات نگهدارنده روی سلامتی مصرف کنندگان استفاده از نگهدارندهها مورد توجه واقع شده است.هدف شناسایی و تعیین مقدار نگهدارنده ناتامایسین در فرآوردههای لبنی با استفاده از روش HPLC.روش کار و مواد این مطالعه از نوع مطالعات پایه-کاربردی بود. در این آزمایش تعداد 15 نمونه ی دوغ، 13 نمونه ی ماست و 6 نمونه ی خامه مورد مطالعه قرار گرفتند. نمونه ها از سوپر مارکت های شهر تبریز جمع آوری شدند. از هر نمونه یک تاریخ تولید و از هر تاریخ تولید 2 عدد نمونه مورد آزمایش قرار گرفتند. جمع آوری نمونه ها در تیر و مرداد 95 صورت گرفت. آنالیزهای لازم با دستگاه HPLC صورت گرفت. یافتهها از میان 34 نمونه مورد مطالعه بر خلاف قوانین سازمان غذا وداروی ایران تمامی نمونهها به غیر از 5 نمونه خامه و 4 نمونه دوغ حاوی ناتامایسین بودند.نتیجهگیری استفاده از HPLC جهت شناسایی مواد افزودنی می تواند با اطمینان بالایی مورد استفاده قرار گیرد. همچنین بر خلاف قوانین وضع شده در کشور، استفاده از ناتامایسین در اکثریت کارخانجات تولید محصولات لبنی کاربرد دارد. همچنین بیشترین غلظت ناتامایسین در نمونههای ماست مورد بررسی و کمترین غلظت ناتامایسین در نمونه های خامه و دوغ مورد بررسی مشاهده شد.,
Introduction Preservatives are used to stop or delay chemical or microbiological spoilage of food. The food industry employs natamycin for the preservation of dairy products because odorless and colorless and does not change the food taste. Recently natamycin and similar drugs alongside antibiotics are being used in veterinary medicine agriculture, and horticulture have been proposed as an influential factor in developing drug resistance. Due to the probable unwanted effects of preservatives consumer health the use of preservatives shoud be considered serious.Goal Determination of natamycin content in dairy products by HPLCMethods and Materials This study was a basic study. In this study 15 dough samples, 13 yogurt samples and 6 cream samples were evaluated. Samples were collected from supermarkets in the city of Tabriz. From each sample one production date and from each production date two individual samples were examined.analyzed samples collecting took place in July and August 2016. and analyzed by HPLC.ResultsA total of 34 samples were evaluated and only 5 cream samples and 4 dough samples do not contain Natamycin. Conclusion HPLC can be confidently used to identify additives. It seems that this sentence shoud be rewrite to make the meaning more clear. Producing dairy products employ Natamycin. Also, highest concentration of natamycin were observed in yogurt samples and lowest concentration of Natamycin was detected in cream samples.Key words Preservatives, Natamycin, Dough, Yogurt, Cream.