بررسی اثرات ضد میکروبی عصاره های مختلف گیاه گل استکانی برگه دار و گیاه پونه سای سبلانی
Abstract
مقدمه به دلیل افزایش مقاومت انتی بیوتیکی در باکتریها و وجود عوارض جانبی داروها, کاربرد گیاهان دارویی برای درمان اهمیت ویژه ای پیدا نموده است. طبق مطالعات گونه های جنس Nepeta و جنس Campanula اثرات ضدمیکروبی قابل ملاحظه ای نشان داده اند.هدف با توجه به اهمیت آثار گزارش شده و پراکنش این گیاهان در ایران، گونه پونه سای سبلانی از جنس Nepeta و گل استکانی برگه دار از جنس Campanula جهت مطالعه اثرات ضدمیکروبی مورد بررسی قرارگرفتند.روشها پس از تهیه عصاره های n-هگزانی, دی کلرومتانی و متانولی، اثرات ضدمیکروبی به روش آگار دیسک دیفوزیون مورد بررسی قرار گرفت. باکتری های مورد بررسی شامل Proteus morganii- Staphylococus aureus- Echerchia coli- Bacillus subtillis- Shigella- Salmonella و مخمر Candida albicans می باشند. برای عصاره هایی که اثرات ضد میکروبی خوب داشتند،MIC محاسبه و بعد به روش sep-pak فراکسیونه و اثرات ضدمیکروبی آنها بررسی گردید. در مرحله آخر، فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره ها و فراکسیونها با استفاده از ماده استاندارد DPPH و همچنین مقدار فنول تام بررسی شد. یافته ها نتایج نشان دادند که عصاره های n-هگزانی هردو گیاه اثرات مهاری کم و دی کلرومتانی اثرات مهاری متوسطی علیه تعدادی از باکتریهای موردآزمایش داشتند. عصاره های متانولی فعالیت ضدباکتریایی قابل توجهی را در مقابل اکثر باکتری های مورد آزمایش داشتند. فراکسیونهای متانولی دوگیاه نسبت به عصاره ها اثرات کمتری نشان دادند.فراکسیونهای قطبی 10 و100 % گیاه پونه سای سبلانی و فراکسیون 40% گیاه گل استکانی برگه دار بیشترین فعالیت ضدباکتریایی را داشتند. بهترین اثرمهاری بر روی باکتری Staphylococus aureus توسط فراکسیونهای 10% گیاه پونه سای سبلانی و 40% گل استکانی برگه دار دیده شد. اثرات آنتی اکسیدانی عصاره تام متانولی از فراکسیون ها بیشتر بود.نتیجه گیری در کل هر دو گیاه اثرات بسیار شاخصی از خود نشان دادند بطوریکه در مورد برخی عصاره ها بخصوص عصاره های متانولی اثر مشاهده شده قویتر از آنتی بیوتیک استاندارد آمیکاسین بود. همچنین عصاره متانولی هردو گیاه نسبت به فراکسیونها اثرات ضدمیکروبی بهتری از خود نشان دادند.,
Introduction Herbal drugs derivatives have been commonly used for various diseases treatment and management. In present study, we aimed to evaluate the anti-microbial features of Nepeta menthoides and Campanula involucrate extracts.Aim In first world countries due to indiscriminate use of synthetic drugs and create a variety of bacterial resistance to the use of natural resources and plants to produce pharmaceutical drugs have turned.The aim of this discovery and achieving effective ingredients of natural origin.Overall goalsAntimicrobial and antioxidant effects of oregano plants of Sai Sabalan and bluebell tab.Materials and methods For this purpose, a study was carried out in pharmacy Faculty of Pharmacy the Tabriz University of Medical Sciences, Tabriz, Iran. First, herbs dried completely and powdered and extracts assumed using N-hexane, di-chloro-methane solution and methanol separately.xtracts underwent fractionation using Sep-pak method, and DPPH used as an oxidant material to determine fractions and extractions anti-oxidant features. Next step was total phenol determination using standard Gallic acid solutionAfterward,Paper disc method used to perform microbial examinations. Microorganisms activated prior to culturing. Four discs placed on each culture and prepared solutions added on discs by samplers. In order to achieve minimum inhibiting concentration (MIC),concentration of the extract that provided bactericidal effect during previous examination diluted using serial dilution method.Results Six fractions prepared for each herbs methanol extracts. Our results from incubating plates of the Nepeta menthoides fractions showed inhibitory effect in only 10% and 100% fractions against some bacteria.Campanula involucrate methanol extract plates incubation showed inhibitory effect only in 40% fractions against some bacteria.Nepeta menthoides and Campanula involucrate had significant inhibitory effect on Staphylococus aureus, Bacillus subtillis, and Salmonella comparing to standard amikacin.Conclusion Methanol extracts of the Nepeta menthoides and Campanula involucrate had higher anti-microbial effects in comparison to their N-hexane and dichloromethane extracts