بررسی تأثیر افشره پیاز بر روی انفارکتوس حاد میوکارد ناشی از ایزوپروترنول در رت ها
Abstract
مقدمه انفارکتوس میوکارد (MI) معمولاً نتیجه بیماری آترواسکلروتیک شریان کرونری است که در اثر ترومبوز که با تجمع پلاکتی همراه است، ایجاد می شود و باعث انسداد عروق کرونری می شود. ایزوپروترنول یک ترکیب کاتکول آمینی و آگونیست گیرنده های بتاآدرنرژیک است که باعث ایجاد استرس شدید در میوکارد می شود. افشره پیاز منبع عظیم فلاونوییدها از قبیل کوئرستین و دیمرهای آن است که فعالیت آنتی اکسیدانتی دارد و می تواند اثر حفاظتی در قلب ایجاد کند.هدف هدف از این تحقیق بررسی تأثیر افشره پیاز بر روی انفارکتوس حاد ناشی از ایزوپروترنول در رتها می باشد.روش کار و مواد افشره پیاز (mg/kg 240 و 160 ،80 ،40 ،20) به صورت داخل صفاقی در روزهای اول تا نهم به رتها تزریق شد و در روزهای هشتم و نهم یک ساعت بعد تزریق افشره، ایزوپروترنول به منظور القای انفارکتوس میوکارد به صورت زیرجلدی به رتها تزریق گردید. در پایان آزمایشات در روز دهم تغییرات الکتروکاردیوگرافی، همودینامیک و هیستوپاتولوژی در گروه های کنترل و گروه های تحت درمان ثبت گردید.یافته ها تجویز ایزوپروترنول در رت ها منجر به تغییراتی در ECG شد که شامل افزایش HR، افزایش قطعه ST و کاهش طول موج R است و باعث تغییراتی در پارامترهای همودینامیکی شامل افزایش LVEDP و کاهش چشمگیر SAP، DAP، MAP، LVSP و LVdp/dt ± گردید. همچنین نتایج بافت شناسی نکروز ناشی از ایزوپروترنول را نشان داد. تجویز افشره پیاز به طور چشمگیری باعث بهبود تغییرات الکتروکاردیوگرام، پارامترهای همودینامیکی و تغییرات هیستوپاتولوژیکی گردید.نتیجه گیری نتایج این تحقیق نشان داد که تجویز افشره پیاز در رتهایی که دچار انفارکتوس حاد ناشی از ایزوپروترنول شده بودند، به طور قابل توجهی باعث کاهش اثر کاردیوتوکسیسیتی ایزوپروترنول گردید که آن ممکن است مربوط به اثر آنتی اکسیدانتی افشره پیاز باشد.,
Introduction Myocardial infarction is usually the result of coronary artery atherosclerotic disease which is generally rupture of an atherosclerotic plaque. Isoproterenol is a catecholamine and -adernergic receptor agonist that causes severe stress in myocard. Onion juice is a great source of flavonoids such as quercetin and its dimmers with anti oxidant activity. So, it could have cardioprotective effects.Goal The aim of this study was the evaluation of onion juice on the isoproterenol-induced acute myocardial infarction in rats.Materials and methods Onion juice was injected intraperitoneally (ip) for nine days and on the eighth and ninth days, one hour after onion juice injection, isoproterenol was injected subcutaneously (sc) to induce myocardial infarction in rats and in the tenth day surgery was performed. Hemodynamic, electrocardiographic and histopathologic changes were recorded in the control and treatment groups.Results Isoproterenol injection led to changes in ECG pattern including ST-segment elevation, suppressed R-amplitude and increasing heart rate. Isoproterenol changed hemodynamic parameters including increase in the left ventricular end-diastolic pressure (LVEDP) and significant reduction in the left ventricular contractility (LVdP/dt(max or min)), reduction in the left ventricular systolic pressure (LVSP) and the systolic and diastolic arterial pressure (SAP & DAP). The histopathological results show necrosis by isoproterenol injection in the rat,s hearts. All parameters were significantly improved by the onion juice treatment.Conclusion The results of this study demonstrated that pretreatment with onion juice protected myocard against isoproterenol-induced acut infarction and it is likely related to antioxidant activity.