• English
    • Persian
  • English 
    • English
    • Persian
  • Login
View Item 
  •   KR-TBZMED Home
  • School of Pharmacy
  • Theses(P)
  • View Item
  •   KR-TBZMED Home
  • School of Pharmacy
  • Theses(P)
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

مروری بر روش های تعیین فعالیت آنتی اکسیدانی عسل

Thumbnail
View/Open
Reza-Tiregol.pdf (3.928Mb)
Date
1394
Author
تیره گل، رضا
Metadata
Show full item record
Abstract
مقدمه عسل شیره طبیعی است که توسط زنبور عسل از شهد گلها و شکوفه ها و یا مواد مترشحه درختان و گیاهان ( شهد نباتی ) تولید می شود .ترکیب عسل و فعالیت آنتی اکسیدانی آن وابسته به منشا گیاهی و جغرافیایی و عوامل خارجی مثل محیط و آب و هوا و فصل می باشد . عسل حداقل حاوی 181 ماده است که میتوانند کاربرد درمانی داشته باشند . عسل محلول فوق اشباعی از شکر می باشد که بیشتر قند آن را فروکتوز ( 38% ) و گلوگز ( 31%) تشکیل می هند . عسل همچنین شامل مواد معدنی ، پروتئین ، آمینو اسید های آزاد ، آنزیم و ویتامین ها نیز می باشد . هدف روش های استاندارد برای اندازه گیری فعالیت آنتی اکسیدانی عسل مورد بررسی قرار گرفتند که شامل روش های FRAP ، (ABTS) TEAC ، ORAC و روش DPPH می باشند . روش کار مقالات زیادی در رابطه با فعالیت آنتی اکسیدانی عسل منتشر و چاپ شده اند .از بین تمام مقالات در دسترس 75 مقاله بر اساس معیارهای موجود انتخاب شد. یافته ها در 75 مقاله 85 نوع عسل و 1014 نمونه عسل بررسی شده و خاصیت آنتی اکسیدانی آنها مورد مطالعه قرار گرفته است . از بین این تعداد عسل مولتی فلورال با 149 نمونه بیشترین تعداد را در بین بقیه نمونه داراست. Acacia 83 مورد تکرار شده است و بیشترین نمونه را بین انواع عسل مونوفلورال داراست . نتیجه گیری همبستگی معنی داری بین روش های DPPH ، ABTS ، TEAC ، AEAC ، ORAC ، FRAP دیده می شود که بیشترین ضریب همبستگی بین ABTS و ORAC با مقدار 0.9033 و کمترین مقدار بین ORAC و ABTS با ضریب همبستگی 0.6014 وجود دارد., Introduction Honey has been used as a food since the earliest times. It is the natural substance produced by honeybees, Apis mellifera, from the nectar of blossoms or exudates of trees and plants to produce nectar honeys or honeydews, respectively. The composition of honey and its antioxidant activity vary greatly depending on the floral source and external factors such as the season and environment. Honey contains at least 181 substances and is considered as part of traditional medicine. It is a supersaturated solution of sugars, mainly composed of fructose (38%) and glucose (31%), containing also minerals, proteins, free amino acids, enzymes and vitamins.Aim Among different methods reported for determination antioxidant activity of honey , the standard methods that have been frequently used including DPPH ، ABTS ، TEAC ، AEAC ORAC and FRAP.Method Lots of articles regarding antioxidant activity of honey have been publishedso far. among them75 article were selected for this study .Result In 75 articles that selected for this study, antioxidant activity of 85 types honey and 1014 samples of honey was discussed. According to the analysis of reviwed papers, multifloral honey with 185 samples have most honey samples. Acacia honey with 98 sample have most repeat through monofloral honeys. Acacia honey used in 17 article and its most repeat through all articles. Conclusion Among methods of antioxidant activity evaluations, highest correlation was observed between ABTS and TEAC (r=0.9033) and lowest was between ORAC and ABTS (r=0.6014)
URI
http://dspace.tbzmed.ac.ir:8080/xmlui/handle/123456789/30520
Collections
  • Theses(P)

Knowledge repository of Tabriz University of Medical Sciences using DSpace software copyright © 2018  HTMLMAP
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of KR-TBZMEDCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

Knowledge repository of Tabriz University of Medical Sciences using DSpace software copyright © 2018  HTMLMAP
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV