ارزیابی وضعیت تغذیه ای بیماران بستری در ICU بیمارستان های شهدا و امام رضا (ع) تبریز
Abstract
مقدمه سوء تغذیه مشکلی معمول ولی جدی بین بیماران ICU است. بیش از 20 سال است که محلول های تغذیه ای استاندارد آماده حاوی ترکیبات مشخص، استفاده میشود. با این وجود در برخی از بیمارستان ها بعلت هزینه گران این فرآورده ها از محلول های گاواژ تهیه شده در آشپزخانه استفاده میگردد.هدف ارزیابی وضعیت وکیفیت تغذیه روده ای بیماران بستری در ICU های 2 بیمارستان دانشگاهی روش کار بیمارانی که بیش از 7 روز در ICU بستری بودند، وارد مطالعه شدند. اطلاعات بیماران شامل حجم تغذیه، نوع تغذیه، همچنین اطلاعات مورد نیاز جهت محاسبه شدت بیماری (APACHE II و SOFA) با مراجعه به پرونده بیمار ثبت گردید. از فرآورده های غذایی تهیه شده در آشپزخانه بیمارستان بصورت راندوم نمونه برداری شده و محتویات کربوهیدرات، لیپید و پروتئین آنها به ترتیب با روش های لین آیون، ژربر و کجلدال اندازه گیری گردید.نتایج 133 بیمار وارد مطالعه شدند. درصد انرژی و پروتئین تامین شده نسبت به مقدار مورد نیاز به ترتیب 60%و 72% و درصد انرژی به دست آمده از چربی و کربوهیدرات داده شده به بیماران به ترتیب 7/45% و 7/27% میباشد. میزان کالری(kcal)، پروتئین(g)، چربی(g) و کربوهیدرات(g) در 100 میلی لیتر از محلول های تغذیه ای تهیه شده در آشپزخانه به ترتیب 1/71، 5/4، 1/4،4 است.نتیجه گیری نسبت انرژی تامین شده از درشت مغذی ها در محلول های گاواژ بیمارستان رعایت نشده و همچنین میزان کالری آن در فراهم کردن انرژی مورد نیاز بیماران کافی نیست، بنابراین باید این محلول ها طوری تهیه شوند که محتوای درشت مغذی های قابل قبولی داشته و در صورت نیاز از محلول های استاندارد آماده استفاده گردد. توصیه میشود تغذیه بیماران با توجه به بیماری و وضعیت بدنی بیمار بصورت فردی انجام بگیرد.,
Introduction Malnutrition is a common but serious problem among ICU patients. More than 20 years, standard nutrition formulas that have particular calorie and macronutrients, are used for patients. However, in some hospitals due to the expensive cost of these products, they use kitchen made formulas.Aim Nutritional assessment of patients in ICU of 2 hospitals, also assessment of calorie and macronutrients of kitchen made nutrition formulasMethods Patients who were admitted more than 7 days to the ICU were enrolled in the study. Patients' nutrition information, including feeding amount, feeding type, also the information required for calculating the patient's disease severity (APACHE II and SOFA) and required calorie and protein, was noted by reviewing the patient's files. Kitchen made formulas randomly sampled and the contents of carbohydrate, lipid and protein, was measured based on respectively Lean ion, Gerber and the Kejeldal method.Results 133 patients were enrolled in the study. Percentage of delivered energy and protein to required amount respectively were 60 and 72 and the percentage of energy derived from fat and carbohydrates were 45.7 and 27.7. Calories (kcal/100ml), protein (g/100ml), fat (g/100ml) and carbohydrates (g/100ml) of kitchen made formulas are respectively 71.07, 4.5, 4.1 and 4.Conclusion The energy supply from macronutrients in the kitchen made formulas of hospital has not been observed, and the amount of calories is not enough to meet the energy needs of patients. First, these solutions have got to be prepared with acceptable content of carbohydrates, fat and protein and, if necessary, standard enteral formulas should be used. Secondly, it is recommended to feed the patients individually according to the disease and the physical condition of the patient.