تعیین باقیمانده داروی آمپرولیوم در بافت عضله و کبد مرغ
Abstract
آمپرولیوم دارویی است که برای درمان و پیش گیری از بیماری کوکسیدیوزیس بکار می رود. مصرف بیش از اندازه و نابجای دارو باعث افزایش میزان باقیمانده دارو در گوشت و کبد مرغ شده که باعث ایجاد عوارض مختلف در بدن انسان در نتیجه مصرف گوشت و کبد مرغ می باشد.
هدف:
هدف مطالعه حاضر تعیین مقدار باقیمانده این دارو در گوشت و کبد مرغ به عنوان یکی از غذاهای پر مصرف در سفره بسیاری از خانوارهای ایرانی است.
روش کار:
تعداد 50 نمونه ماهیچه (ران) و 50 نمونه کبد مرغ مورد آزمون قرار گرفت. روش HPLC با شناساگر UV برای شناسایی و تعیین مقدار آمپرولیوم استفاده شد. استخراج دارو از نمونه توسط آب و حلالهای آلی صورت گرفت. ستون مورد استفاده از نوعC18 بوده و طول موج nm 234 برای شناسایی مورد استفاده قرار گرفت.
نتایج:
نتایج مطالعه نشان داد، آمپرولیوم در تمام نمونه های مورد مطالعه وجود دارد، به گونه ای که غلظت آمپرولیوم درماهیچه (ران) مرغ در محدوده29/1-14/0میکروگرم بر میلی لیتر و در کبد مرغ 96/0-15/0 میکروگرم بر میلی لیتر اندازه گیری شد. .باتوجه به نتایج بدست آمده میزان آمپرولیوم در 60% از نمونه های ران مرغ و 56% ازنمونه های کبد مرغ بالاتر از حد مجاز بودند.
نتیجه گیری:
این مطالعه آلودگی بالای ماهیچه (ران) وکبد مرغ را نشان می دهد. به طور کلی همه ی نمونه های مورد مطالعه حاوی آمپرولیوم بودند. حضور آمپرولیوم در مواد غذایی و مصرف مزمن توسط انسانها می تواند سلامت انسانها را به خطر بیاندازد. بنابراین روش هایی برای کنترل و پایش باقیمانده آمپرولیوم در مواد غذایی یک امر ضروری می باشد.