تعیین مقدار باقیمانده کلرامفنیکل در تخم مرغ به روش کروماتوگرافی مایع با فشار بالا با دتکتور فرابنفش
Abstract
کلرامفنیکل از جمله داروهایی است که در دامپزشکی برای درمان و پیشگیری از بیماری ها مورد استفاده قرار می گیرد. باقیمانده این دارو در تخم مرغ ها و مصرف آن توسط انسان ها می تواند علاوه بر مقاومت های آنتی بیوتیکی و آلرژیها باعث انواع عوارض سمی دیگر شود.
هدف:
هدف مطالعه حاضر تعیین مقدار باقیمانده کلرامفنیکل در تخم مرغ به عنوان یکی از مواد غذایی پرمصرف توسط انسانها میباشد.
روش کار:
در این مطالعه 80 عدد نمونه تخم مرغ به طور تصادفی از فروشگاههای سطح شهر تبریز جمع آوری و مورد آزمایش قرار گرفتند. دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا با استفاده از دتکتور فرابنفش برای شناسایی و تعیین مقدار کلرامفنیکل به کار گرفته شد. ستون C18 و طول موج 280 نانومتر برای این کار انتخاب شد. استخراج دارو از تخم مرغ¬ها با روش میکرو استخراج مایع-مایع پخشی صورت گرفت.
نتایج:
این بررسی نشان داد که همه نمونه ها ی شناسنامه دار آلوده به کلرامفنیکل هستند. میانگین غلظت کلرامفنیکل در محدوده 43/2 تا 10000 نانوگرم بر میلی لیتر بود. در این بررسی تخم مرغ های محلی فاقد هر گونه آلودگی از لحاظ کلرامفنیکل بودند. درصد بازیافت برای کلرامفنیکل 90 تا 45/99 محاسبه گردید، همچنین حد تشخیص و حد تعیین مقدار به ترتیب 12/3 و 41/10 نانو گرم بر میلی لیتر محاسبه گردید. اتحادیه اروپا حداکثر مقدار مجاز را برای کلرامفنیکل 3/0 میکروگرم بر میلی لیتر در گوشت، شیر، تخم مرغ، ماهی و عسل تعیین کرده است.
نتیجه گیری:
این مطالعه آلودگی نسبتا بالا ی تخم مرغهای برند دار را نشان میدهد. به طور کلی همه نمونه های تخم مرغ شناسنامه دار حاوی کلرامفنیکل بودند. حضور کلرامفنیکل در مواد غذایی، حتی در غلظت کم و مصرف آن به صورت مزمن توسط انسانها می تواند سلامت انسانها را به خطر بیاندازد. بنابراین روشهایی جهت کنترل و پایش باقیمانده کلرامفنیکل در مواد غذایی یک امر ضروری میباشد.