بررسی سمیت عمومی، خاصیت آنتی اکسیدانی و تاثیر برگ انجیر(Ficus carica) بر روی آسیب های ناشی از ایسکمی-رپرفیوژن در قلب ایزوله رت
Abstract
Ficus carica (انجير) از ديرباز به دليل خواص منحصر به فردش به شکل سنتی در درمان بيماری هايي از جمله بيماری های التهابی و گوارشی استفاده می شد. هدف: هدف از اين مطالعه بررسی اثر برگ انجير بر روی آسيب های ناشی از ايسکمی رپرفيوژن بر روی قلب ايزوله رت و يافتن ترکيبات موثره آن بود.روش کار: پس از تهيه عصاره تام (متانولی 70%) برگ انجير و انجام تست های آنتی اکسيدانی، محتوای فنولی و فلاونوئيدی و بررسی ميزان سميت اين عصاره، غلظت های مورد آزمايش (1، 2/0 و 04/0 ميلی گرم بر ميلی ليتر) تعيين شدند. قلب ايزوله رت ها توسط کربس نرمال استابليزه شده و پس از پرفيوژه کردن عصاره در گروه تست، به مدت 30 دقيقه تحت شرايط ايسکمی قرار داشتند. پس از اتمام رپرفيوژن درصد انفارکت سايز با روش پلانيمتری تعيين شد و تعداد آريتمی ها نيز از روی ECG ثبت شده، مورد تجزيه و تحليل قرار گرفت.
نتايج: قدرت آنتی اکسيدانی عصاره بر حسب RC50 برابر با 06/0 ميلی گرم بر ميلی ليترو ميزان مواد فنولی و فلاونوئيدی به ترتيب 29/12 ميلی گرم معادل گاليک اسيد در 100 گرم عصاره خشک شده و mg 73/40 معادل کرستين در يک گرم عصاره تام محاسبه گرديد.سميت عصاره تام برگ F. carica نيز بر مبنای LC50، mg/ml 158/0 بدست آمد. اين عصاره تعداد ضربانات نا به جای بطنی و نيز در صد وقوع و طول مدت فيبريلاسيون بطنی برگشت پذير را کاهش داده و اثر بسيار خوبی در کاهش حجم ناحيه انفارکت شده از خود نشان می دهد.نتيجه گيری:در نهايت می توان نتيجه گرفت که عصاره تام برگ انجير کاهش قابل توجهی در ميزان ناحيه انفارکت شده طی ايسکمی داردکه آن را می توان به خاصيت آنتی اکسيدانی آن به دليل حضور مقادير زيادی از مواد فنولی و فلاونوئيدی نسبت داد.