بررسی عوارض ناشی از درمان با Streptokinase در بیماران انفارکتوس میوکارد در بیمارستان شهید مدنی تبریز
Abstract
با توجه به استفاده گسترده از داروی استرپتوکیناز(SK) در مقایسه با سایر داروهای ترومبولیتیک موجود در بازار دارویی ایران، بررسی و مطالعه اثرات درمانی ، نتایج بالینی و عوارض جانبی ناشی از دارو دارای اهمیت فراوان در ارزیابی کارامدی دارو در سیستم سلامت کشور می باشد.
SK در مقایسه با داروهای ترومبولیتیک نسل جدیدهمانند فعال کننده های پلاسمینوژن بافتی tPAs و اوروکیناز uPA دارای اختصاصیت کمتری به فیبرین بوده و نیز دارای خاصیت ایمنی زایی در سیستم گردش خون می باشد. با این وجود به دلیل نیمه عمر کوتاه تر ترومبولیتیک های نسل جدید نسبت به SK و ریسک بالای عوارضی همچون خونریزی های داخل جمجمه ای و نیز سکته هموراژیک در این دسته و با توجه به کم بودن هزینه درمان با استرپتوکیناز و توجهات هزینه در مقابل بهره وری این دارو همچنان به طور گسترده در سیستم درمانی ایران به کار می رود.
هدف:
بررسی و ارزیابی اثرات دارویی و نتایج بالینی و عوارض درمان ناشی از استرپتوکیناز در بیماران انفارکتوس میوکارد بستری در بیمارستان شهید مدنی تبریز.
روش کار:
در یک مطالعه توصیفی آینده نگر (prospective) و کوهورت، به صورت مقطعی (cross sectional) به مدت 14 ماه در بیمارستان شهید مدنی تبریز به بررسی بیماران انفارکتوس حاد میوکارد با افزایش قطعه ST در نوار ECG پرداختیم. با تنظیم پرسشنامه بر اساس اطلاعات دموگرافیک بیمار، سوابق بیماریها و داروهای مصرفی فرد، سوابق اجتماعی و خانوادگی، داده های آزمایشگاهی، مصاحبه حضوری و بررسی پرونده بیمار کلیه اطلاعات مرتبط جمع آوری گردید.سپس با استفاده از معیارNaranjo به بررسی احتمال وقوع عوارض دارویی استرپتوکیناز و نیز با استفاده از طبقه بندی WHO به بررسی شدت این عوارض پرداختیم.
یافته ها:
بر اساس این مطالعه بروز و تعداد عوارض ناشی از استرپتوکیناز با جنسیت، سن، وجود سابقه آلرژی، میزان پایین EF، سابقه سکته مغزی، میزان پایین هموگلوبین ، تعداد دارو های مصرفی و سابقه مصرف داروی ضد لخته خوراکی در ارتباط است.
نتیجه گیری:
در جمعیت مورد مطالعه ما عارضه خونریزی و سکته مغزی به نسبت بیشتری در مقایسه با سایر مطالعات مشاهده شد.در عین حال بر خلاف سایر مطالعات شوک آنافیلاکتیک در این مطالعه مشاهده نشد ، اگرچه مطالعات بیشتر با حجم نمونه بیشتر برای بررسی عوارض SK در جمعیت ایرانی پیشنهاد می گردد.همچنین هیپوتانسیون به عنوان بیشترین عارضه رخ داده گزارش می شود که می تواند ناشی از سرعت تزریق بالای این دارو باشد و بنابر این سرعت آهسته در حین تزریق باید مدنظر قرار گیرد.