تهیه نانوذرات متیل پردنیزولون استات - پلی لاکتیک گلیکولیک اسید به روش الکترواسپینینگ و بررسی خصوصیات فیزیکو شیمیایی آنها
Abstract
مقدمه: دارو رسانی به صورت نانو مزایای زیادی نسبت به دارورسانی سنتی دارد. امروزه استفاده از نانوذرات به یکی از راههای اصلی برای درمان بسیاری از بیماریها تبدیل شده است.
دارو رسانی به صورت نانو باعث افزایش بازدهی بدنی داروها، بهبود خواص درمانی و کاهش عوارض سمی داروها می شود.
متیل پردنیزولون استات (MPA) یکی از داروهای کورتیکواسترویید قوی می باشد که در درمان بیماریهای التهابی کاربرد وسیعی دارد. به همین دلیل محققان، در صدد یافتن روش هایی نظیر تهیه نانوذرات، برای بهبود خصوصیات فیزیکوشیمیایی آن برآمده اند.
هدف: در تحقيق حاضر، سعی شده است نانوذرات متیل پردنیزولون استات (MPA) با حامل پلی لاکتیک گلیکولیک اسید (PLGA)، با استفاده از روش الکترواسپینینگ تهیه گردند و سپس مورفولوژی و خصوصیات فیزیکوشیمیایی نانوذرات تهيه شده، مورد بررسی قرار گیرند.
روش کار: نانوذرات MPA-PLGA در نسبتهای پلیمر به داروی 5 به 1 و 10 به 1 و غلظتهای تام محلول 10%، 15% و 20% با حلال استون مختلف تهیه گردیدند و خصوصیات مورفولوﮋیکی و فیزیکوشیمیایی و اندازه ی ذره ای نانوپارتیکل ها توسط میکروسکوپ الکترونی SEM، FT-IR، ترموگرامهای DSC و کریستالوگرافی X-Ray مورد ارزیابی قرار گرفتند. همچنین سرعت رهش نانوذرات تهیه شده، مورد مطالعه قرار گرفت.
یافته ها: اندازه ی ذره ای فرمولاسیونهای تهیه شده ی MPA- PLGA، حدود 1672-164 نانومتر بود که حداقل اندازه ی ذره ای در فرمولاسیون با غلظت %10 و نسبت دارو به پلیمر 1 به 5 مشاهده شد. در همه ی فرمولاسیونهای تهیه شده نانوذرات کروی جداگانه یا میکروبیدهایی با سطح صاف بدست آمد. ترموگرامهای DSC و XRPD، نشان دهنده ی کاهش کریستالینیته ی دارو بود. نتایج FT-IR، هیچ گونه واکنش شیمیایی بین دارو و پلیمر نشان نداد. سرعت رهش دارو در نانوذرات تهیه شده کمتر از سرعت رهش دارو در داروی خالص و مخلوط فیزیکی بود. علاوه بر این سرعت رهش دارو در فرمولاسیون با نسبت 1 به 10 دارو به پلیمر کمتر از فرمولاسیونهای با نسبت 1 به 5 بود.
نتیجه گیری: با توجه به دادههای به دست آمده، روش الکترواسپینینگ یک روش کارآمد و کم هزینه برای تهیه ی نانو ذرات MPA-PLGA و بهبود خصوصیات فیزیکوشیمیایی دارو می باشد.