مطالعه خواص آنتی اکسیدانی عصاره گیاه Dracocephalum moldavica در هپاتوسیتهای رت
Abstract
مقدمه: نقش رادیکالهای آزاد بعنوان یک سم برای سلول شناخته شده است، به طوریکه از ایجاد پراکسیداسیون چربی تا تداخلات مراحل بیوشیمیایی در بدن را شامل میشود . عصاره گیاه Dracocephalum moldavica بصورت سنتی در التیام زخم ها، بعنوان آرام بخش، ضد نفخ و اشتها آور استفاده میشود. بدلیل مشاهده خواص آنتی اکسیدانی از سایر گونههای جنس Dracocephalum این گیاه برای بررسی خواص آنتی اکسیدانی انتخاب شد.
هدف: در این مطالعه اثر حفاظتی عصاره این گیاه در مقابل استرس اکسیداتیو القا شده توسط مس، روی هپاتوسیتهای ایزوله رت بررسی گردید.
روش بررسی: بعد از جمع آوری گیاه از مناطق اطراف مراغه، اندامهای هوایی آن خشک شده و عصاره متانولی آن با روش ماسراسیون تهیه شده و محتوای کمی فنول و فلاونوئید آن اندازهگیری شد. هپاتوسیتها از رت SD به وسیله روش دو مرحلهای پرفیوژن کلاژناز جداسازی شدند. فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره، میزان مرگ سلولی، تشکیل گونههای فعال توسط پروپ دی کلرو فلوئورسین دی استات، پتانسیل غشایی میتوکندری با رودامین 123 و لیپید پراکسیداسیون با تری کلرواستیک اسید اندازهگیری شد.
نتایج : محتوای فنول و فلاونوئید گیاه به ترتیب µg5/1 و µg 787 در g100 گیاه تازه است. عصاره متانولی و کرسیتن در تست DPPH به ترتیب فعالیت آنتی اکسیدانی µg/ml11 Rc50= و µg/ml 3 Rc50= نشان دادند. بر اساس آزمایشات عصاره ب غلظت µg/ml 40 به طور معنی داری میزان مرگ سلولی را کاهش داده است.
بحث و بررسی: عصاره متانولی توانست اثر آنتی اکسیدانی خوبی نشان دهدو این احتمالاً به دلیل وجود ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی در این عصاره است. مکانیسمهایی چون خنثی کردن رادیکال آزاد، متوقف کردن زنجیره اکسیداسیون، ممانعت از مسیرهای منتهی به نکروز میتواند دراین عمل نقش داشته باشد.