بررسی اثر ضد دردی عصاره تام ریزوم گیاه Eremostachys macrophylla در موش صحرائی نر به روش تست فرمالین
Abstract
درد یک حس ناخوشایند و هیجان رفتاری است که می تواند حاصل آسیب بافتی مشخص یا پنهان باشد .امروزه به علت عوارض جانبی زیاد داروهای شیمیایی استفاده از گیاهان دارویی با استقبال بیشتری روبرو شده است. با توجه به وجود برخی ترکیبات شیمیایی مثل گلیکوزیدهای فنیل اتانوئیدی و ایریدوئیدها در سایر گونه های گیاه Eremostachys macrophylla که آثار ضد دردی و ضد التهابی آنها مشاهده شده است احتمال داده می شود گیاه Eremostachys macrophylla نیز آثار ضد دردی ازخود نشان دهد.
هدف:
بررسی آثار ضد دردی عصاره تام ریزوم گیاه Eremostachys macrophylla با استفاده از تست فرمالین بر روی موش صحرائی نر بوده است.
روش ها:
30 دقیقه بعد از تزریق عصاره تام گیاهی با دوزهای 100، 200 و 400 میلی گرم به ازای یک کیلوگرم واحد وزن بدن به صورت داخل صفاقی، فرمالین 5/2 درصد به کف پای چپ حیوان تزریق گردید و بلافاصله در محفظه آزمایش، از جنس پلکسی گلاس با ابعاد 30×30×30 قرار داده شد پاسخ رفتاری درد به کمک آینه ای که با زاویه 45 درجه نسبت به سطح افق در زیر محفظه تعبیه شده بود، مشاهده و هر 15 ثانیه، به مدت 60 دقیقه پاسخ حرکتی درد ثبت گردید. در همه گروه ها از زمان صفر تا دقیقه 5 به عنوان مرحله ی حاد درد، 5 تا 15 دقیقه به عنوان اینترفاز و زمان 15 تا 60 دقیقه به عنوان مرحله مزمن در نظر گرفته شد.
یافته ها:
دوزهای مختلف از عصاره در فاز حاد درد تفاوت معنی داری با گروه کنترل نداشت ولی دوز 100 ,200, 400mg/kg در فاز مزمن درد، تفاوت معنی داری با گروه کنترل (P<0.05) ایجاد کرد.
نتیجه گیری:
دوز 100 ,200, 400 mg/kg عصاره تام ریزوم گیاه Eremostachys macrophylla تاثیر معنی داری در کاهش فاز مزمن درد نسبت به گروه کنترل داشته است.