بررسی اثر آنتی کولین استرازی عصاره ریشه گیاه Valeriana alliariifolia به روش فارماکولوژیک و غیر فارماکولوژیک
Abstract
مقدمه: استيلکولين يک استر کولين حساس به آنزيم کوليناستراز است، که میزان آن در بیماری آلزایمر کاهش مییابد. با مهار آنزيم کوليناستراز، اثرات استيلکولين تقويت ميشود. مهار این آنزیم یک استراتژی مهم در درمان بیماریهای آلزایمر و میاستنیگراویس میباشد. (V. alliariifolia) Valeriana alliariifolia از گیاهان دارویی خانواده eValerianacea میباشد، که دارای پراکنش گسترده در ایران است. معروفترین ویژگی دارویی گیاهان این خانواده، اثر آرامبخشی آن ها است، که این خواص مدیون وجود ترکیبات والپوتریات، در گیاهان این خانواده می باشد.
هدف: بررسي اثر آنتيکوليناسترازي عصاره های ریشه گياه V. alliariifolia
روش کار: 300 گرم از پودر ریشه گیاه، یک بار توسط دستگاه سوکسوله با حلالهای n- هگزان، دیکلرومتان و متانول و بار دیگر به روش ماسراسیون (توسط حلال متانول) عصاره گیری و خشک شد. جهت بررسی های بیشتر، عصاره متانولی به ترتیب با حلالهای کلروفرم، اتیل استات، n- بوتانول اشباع از آب و آب فراکسیونه گردید. سپس تأثیر فراکسیون های بدست آمده بر عضله دو بطني گردن جوجههایی که 10 الی 14 روزه بودند، بررسي شد. به این منظور نمودارهای دوز- رسپانس نسبت به استیلکولین و کارباکول رسم شد و اثر عصاره روی پاسخ تحریکی بررسی گردید (اگر نمونه حاوي مهارکننده AchE باشد، رسپانس عضله نسبت به استیلکولین، را افزايش می دهد، ولی بر رسپانس ناشی ازکارباکول اثری نخواهد داشت).
نتایج: فراکسیون n- بوتانولی اثرات افزایشی بر روی رسپانس تویچ و رسپانس کنتراکچر ناشی از استیلکولین داشت ((p <0.01 , p <0.05، ولی بر روی رسپانس ناشی از کارباکول ثاثیر معنیداری نداشت و هم چنین از فلج ناشی از توبوکورارین پیشگیری کرد. عصاره های هگزانی و متانولی (به روش ماسراسیون) اثرات کاهشی بر روی رسپانس ناشی از استیلکولین و کارباکول نشان دادند (P <0.05 , P <0.01).
بحث: مطالعات انجام شده بیان می کند، فراکسیون n- بوتانولی ممکن است دارای خاصیت آنتی کولین استرازی باشد.