بررسی اثر پوست سبز بادام(Amygdalus communis L.) بر سطح سرمی پروفایل چربی در رت های هایپرلیپیدمی و اثر آنتی اکسیدانی آن
Abstract
مقدمه: پوست سبز بادام غني از ليپيدهاي غيراشباع وعوامل آنتي اكسيدان بوده و برخي از گزارشات حاكي از اثر حفاظتي آنها بر سيستم قلب و عروق مي باشد.
هدف:هدف از اين مطالعه بررسي اثر پوست سبز بادام بر ليپيدها و ليپوپروتئينهاي خون در رتهای هيپرليپيدمي بود .
روش کار: تعداد 36 رت بالغ از نژاد ویستار با وزن210 تا 250 گرم انتخاب شدند. موشهای مورد نظر به طور تصادفی به شش گروه6 تایی شامل گروه آزمایش 1 با تجویز خوراکی 10% از پودر پوسته سبز بادام، گروه آزمایش 2 با تجویز خوراکی 20%، گروه آزمایش 3 با تجویز خوراکی 30%، گروه 4 به عنوان کنترل مثبت با رژیم غذایی هایپر کلسترومی، گروه 5 کنترل منفی با رژیم غذای عادی و گروه 6 گروه sham تقسیم شدند. رت ها بعد از طی 2 هفته دوره سازگاری با محیط جهت ایجاد هیپر لیپیدمی به مدت یک ماه تحت رژیم هایپرکلسترومیک قرار گرفتند.
یافته ها: رژیم غذایی پرچرب مورد استفاده در این مطالعه به طور بسیار معنی داری توانست کلسترول تام، تری گلیسرید را با (P<0.001) افزایش دهد. بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه دریافت پوست سبز بادام با درصد های 10، 20و 30 درصد توانسته کاهش معنی داری در میزان تری گلیسرید و کلسترول سرمی به ترتیب با (P = 0. 009) و (P = 0. 001) و ((P <0. 001 ایجاد کند. همچنین محتوای آنتی اکسیدانی و فعالیت آنتی رادیکالی عصاره پوست سبز بادام نشان می دهد که این عصاره دارای محتوای آنتی اکسیدانی قابل قبول بوده و فعالیت آنتی رادیکالی آن بدلیل همین محتوای بالای فنول و فلاونوئید می باشد.
نتیجه گیری: پوست سبز بادام دارای ظرفیت جمع آوری رادیکال آزاد نیرومند هست و این فعالیت می تواند به خاطر تری ترپنوئیدها، فلاونوئیدها و سایر اسیدهای فنولی باشد که در محصولات زاید بادام موجود هستند. رژیم غذایی پوست سبز بادام به دلیل داشتن ترکیبات زیستی فعال و فیبر توانایی کاهش کلسترول تام، تری گلیسرید و افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی پلاسما را دارد.