بررسی اثر عصاره تام اندام هوایی L. Ocimum basilicum بر فعالیت آنزیم میلوپراکسیداز در ادم ناشی از کاراژنین در پای موش صحرایی
Abstract
مقدمه: L. Ocimum basilicum با نام فارسی ریحان، گیاهی از خانواده نعناع Lamiaceae)) است. برگهای معطر آن از سبزیجات خوراکی رایج در ایران میباشد و برای درمان بیماری های مختلف از جمله بیماری های التهابی استفاده میشود.
هدف: در این مطالعه اثر عصاره اتانولی اندام هوایی گیاه ریحان بر ادم، فعالیت آنزیم میلوپراکسیداز و تغییرات هیستوپاتولوژیک در التهاب ناشی از تزریق کاراژنین، بررسی شده است.
مواد و روشها: عصاره اندامهای هوایی گیاه تازه ریحان توسط اتانول 96% به روش ماسراسیون تهیه شد و به منظور تعیین محتوای فنولی و فلاونوییدی مورد آزمایش قرار گرفت. موشهای صحرایی نر از نژاد ویستار به طور تصادفی در گروههای کنترل و درمان با دوزهای mg/kg 5/2، 5 و 10 قرار گرفتند. موشها عصاره را به صورت داخل صفاقی یک ساعت قبل از تزریق زیر جلدی کاراژنین 1% دریافت کردند.
نتایج: مطالعات فیتوشیمیایی حضور ترکیبات فنولی (mg 266 معادل گالیک اسید در g 100 گیاه تازه) و فلاونوییدها (mg 65 معادل کرستین در g 100 گیاه تازه) را نشان داد. همه دوزهای عصاره باعث کاهش معنی داری در ماکزیمم ضخامت پای موشها ( (P < 0.001در تمام ساعتها بعد از القای التهاب شدند. فعالیت آنزیم میلوپراکسیداز در پاهای ملتهب گروههای درمان (mg/kg 5/2، 5 و10) کاهش معنی داری در مقایسه با گروه کنترل داشت (به ترتیب:, p<0.001, p<0.01 p<0.001). همچنین در مطالعات هیستوپاتولوژیک میزان آسیب بافتی و میزان تجمع نوتروفیلی در موشهای درمان به طور قابل ملاحظه ای کاهش یافت.
بحث: نتایج این مطالعه نشان میدهد که گیاه ریحان به طور چشمگیری التهاب ناشی از کاراژنین را کاهش میدهد که احتمال می رود این اثر، ناشی از فعالیت آنتیاکسیدانی ترکیبات موجود در ریحان باشد.