مطالعه پراکندگی جامد داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی موجود در ایران
Abstract
مقدمه: در میان مواد شیمیایی مختلف که کشف مي شوند در حدود40% داروها آب گريز بوده و به دلیل محلولیت ضعیف در آب نمی توانند به بازار دارویی برسند. رفتار محلولیت دارو ها یکی از چالش های جدی در توسعه فرمولاسیون داروها می باشد. پراکندگی جامد ازجمله روشهایی است که پتانسیل قوی برای بهبود بخشی محلولیت و سرعت انحلال داروها از جمله داروهاي ضدالتهاب غيراستروئيدي را دارا می باشد.
هدف:. بررسی پراکندگیهای جامد آن دسته از داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی موجود در ایران و اثر انواع حامل ها و روشهای به کار رفته بر روی میزان رهش و فراهمی زیستی دارو
روش کار و مواد: این تحقیق یک مطالعه گذشته نگر بود که درآن انواع روش ها و حامل هایی که برای تهیه پراکندگی جامد هر یک از دارو های ضد التهاب غیر استروئیدی مورد استفاده قرار گرفته بود، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای گردآوری اطلاعات ازمنابع الکترونیکی معتبر از جمله Google scholar و Elsevier وهمچنين مجله هاي علمي استفاده شد.
یافته ها: در میان تمامی فرمولاسیون ها عواملی از قبیل نوع حامل و روش مورد استفاده برای تهیه پراکندگی جامد، افزایش درصد پلیمر، استفاده از مخلوط حامل ها، وزن مولکولی حامل، شکل دارویی بر روی میزان رهش دارو مؤثر هستند و افزایش سرعت انحلال ناشی ازحامل های آب دوست ، کاهش اندازه ذرات دارو، بهبود ترشوندگی و کاهش میزان تبلور دارو است.
نتیجه گیری: بررسی ها نشان می دهد که پراکندگی های جامد نقش موثری در بهبود انحلال، افزایش فراهمی زیستی، بهبود اثرات ضد درد و ضد التهاب این داروها دارند و نیز عوارض گوارشی ناشی از داروها را کاهش می دهند.