بررسی اثر محافظتی پست کاندیشنینگ با فروکتوز بر روی آریتمی ها و اندازه انفارکت ناشی از ایسکمی گلوبال و رپرفیوژن در قلب ایزوله رت
Abstract
مقدمه: بيماریهای قلب و عروق از جمله آسيبهای قلبی ناشی از ایسکمی– رپرفیوژن (I/R) يکی از علل اصلی مرگ ومير در دنيا می باشد.
هدف: در این پايان نامه اثرات پست کاندیشنینگ فروکتوز بر روی اندازه انفارکت و آریتمی های ناشی از I/Rدر قلب ایزوله رت بررسی شد.
روش کار:
قلب ایزوله شده رتها به 7 گروه تقسیم گرديده و با اتصال به دستگاه لانگندروف با محلول کربس تحت فشار ثابت تغذیه شدند. گروه کنترل (گروه 1) بعد از 30 دقیقه ایسکمی گلوبال، 120 دقیقه محلول کربس معمولی دریافت کرد ولی گروههای درمان (2,3و4)، در ابتدای رپرفيوژن بمدت20 دقیقه با محلول کربس حاوی غلظتهای 12، 24 و 48 میلی مولار فروکتوز (بجای گلوکز) تغذيه شده و سپس100 دقیقه محلول کربس معمولی دریافت نمودند. در گروههای درمان 5 ،6 و7، قلبهای ایزوله در شروع رپرفيوژن بمدت 20 دقیقه محلول کربس معمولی حاوی غلظتهای 12، 24 و48 میلی مولار فروکتوز و سپس 100 دقیقه محلول کربس معمولی دریافت داشتند. آریتمی های مهم قلبی30 دقیقه ابتدای رپرفیوژن شامل تاکيکاردی بطنی، ضربانات نابجای بطنی تام، فیبریلاسیون بطنی برگشت پذیر و برگشت ناپذیر آنالیز شدند. اندازه انفارکت نيز با روش پلانیمتری کامپیوتری تعيين گردید.
یافته ها:
مصرف فروکتوز در گروههای تحت درمان اثرات معنی داری روی آریتمی های فاز رپرفیوژن نداشت اما باعث کاهش حجم و درصد ناحیه انفارکته در گروههای 4 و 5 و 6 و7 گردید (به ترتيب P<0.05برای گروه 6 و P<0.01 برای ساير گروه ها).
نتیجه گیری:
نتایج نشان داد که تجويز غلظت بالای فروکتوز به تنهائی و همچنين توأم با گلوکز موجب کاهش اندازه انفارکت متعاقب ایسکمی گلوبال میشود. احتمالاً فروکتوز از طریق افزایش تأمین ATP لازم برای فعالیت Na+/ K+- ATPase از تجمعCa2+ وNa+ داخل سلولی جلوگیری کرده و متعاقباً مانع نکروز و مرگ سلول قلبی میگردد.