اثر عصاره هیدروالکلیOcimum basilicum L. (ریحان) بر روی انفارکتوس میوکاردیوم ناشی از ایزوپروترنول درموش های صحرایی
Abstract
مقدمه: Ocimum basilicum با نام فارسی ریحان، گیاهی از خانواده نعناع (Lamiaceae) است که برگهای آن یکی از سبزیجات خوراکی رایج در ایران میباشد. برگهای این گیاه برای درمان بیماریهایی هم چون هایپرلیپیدمیا، دیابت و بیماریهای قلبی در طب سنتی ایران استفاده میشود.
هدف: در این مطالعه اثر عصاره هیدروالکلی برگ گیاه بر روی عملکرد قلب، فشار خون و تغییرات هیستوپاتولوژیک در انفارکتوس میوکارد (MI) ناشی از ایزوپروترنول بررسی شده است.
مواد و روشها: موشهای صحرائی نژاد ویستار به طور تصادفی در 6 گروه کنترل، control of extract، ایزوپروترنول، و درمان با دوزهای 10، 20 و 40 میلی گرم/کیلوگرم قرار گرفتند، که عصاره دو بار در روز و همزمان با القای MI مورد استفاده قرار گرفت. برای القای MI ایزوپروترنول ,sc)100 میلی گرم/کیلوگرم) یکبار در روز به مدت 2 روز متوالی(هر 24 ساعت یکبار) تزریق گردید .
نتایج: مطالعات فیتوشیمیایی حضور ترکیبات فنلی (36/5%) و فلاونوئیدها (86/1%) را نشان داد . مقدار اسید رزمارینیک ترکیب فنولیک اصلی 74/15 درصد بود. بالا رفتن قطعه ST ناشی از ایزوپروترنول به طور قابل توجهی (p<0.001) توسط همه دوزهای عصاره کاهش یافت. نکروز شدید قلبی با کاهش شدید انقباض بطن چپ و یک افزایش مشخص در فشار پایان دیاستولی بطن چپ در گروه ایزوپروترنول مشاهده شد، که همه اینها به طور قابل توجهی توسط عصاره بهبود یافت. علاوه بر فعالیت آنتی اکسیدانی در شرایط آزمایشگاهی، عصاره به طور معنیداری (p<0.001) باعث کاهش ارتفاع سطح مالون دی آلدهید سرمی و TNF-α و قلبی میشد.
بحث: نتایج این مطالعه نشان میدهد که گیاه ریحان به شدت در برابر انفارکتوس قلبی ناشی از ایزوپروترنول اثر محافظت کنندگی دارد که بخشی از این آثار شاید ناشی از فعالیت آنتی اکسیدانی مواد موجود در ریحان باشد .