کنترل پایداری فیزیکوشیمیایی و بررسی خاصیت ضد میکروبی فرآورده های نیمه جامد موضعی تهیه شده از پویدون آیوداین
Abstract
مقدمه: استعمال محلول پوويدون آيوداين، در مصرف مداوم بر روی پوست جهت ضدعفونی موضع، پذیرش چندان مناسبی ندارد.
هدف: استفاده از طراحی آماری (Extreme vertices) در پیش فرمولاسیون فرآورده نیمه جامد و بهينه سازي پاسخ های مورد مطالعه با تطبیق فرمولاسیون پیشنهادی با خصوصیات فیزیکوشیمیایی و اثربخشی واقعی و مقایسه با انواع تجاری محلول و پماد.
روش کار: فرمولاسيون های طراحی شده با نرم افزار Minitab به طور عملی تهيه و پاسخ های يد دردسترس، جذب آب و خصوصيات رئولوژيکي، پس از تهيه و پس از نگهداری در شرایط تعریف شده ICH اندازه گيري شد. آناليز پاسخ ها، منجر به فرمولاسيون جديدی به عنوان فرمولاسيون بهينه شد. اين فرمولاسيون پس از تهيه و همچنین يکسال نگهداري، از لحاظ پاسخ های ذکر شده بررسی شد. در نهايت اثربخشی فرآورده بر سويه هاي استاندارد ميکروبي با محلول و پماد تجاری مقایسه شد.
يافته ها: افزايش محتواي PEGهاي جامد باعث افزايش ويسکوزيته، افزايش نسبي در مقدار pH وکاهش ميزان يد در دسترس شد. تمامی فرمولاسيون ها در زمان تهيه از لحاظ ميزان يد در دسترس در محدوده قابل قبول USP قرار داشتند. پس از نگهداری براساس دستورالعمل ICH، فرمولاسيون های پايدار تعیین شدند. فرمولاسیون بهینه پيشنهادی پس از یکسال نگهداری، از لحاظ میزان يد در دسترس و پايداری در محدوده قابل قبول USP و ICH قرار داشت. ساير پاسخ ها و سرعت جذب آب نيز با نمونه تجاری مقايسه و مورد تایید قرار گرفت. اين فرمولاسيون اثر ضدميکروبی مشابه با محلول و پماد تجاري بر روی اشرشياکلي، سودوموناس آئروژينوزا و کانديدا آلبيکنس و قدرت کشندگي بالاتري بر استافيلوکوک اورئوس داشت.
نتيجه گيري: اين مطالعه نشان داد پاسخ های فرآورده نيمه جامد بهينه، بر اساس نتايج بدست آمده در پيش فرمولاسيون به روش طراحی مخلوطExtreme vertices با پيش بيني نرم افزار مطابق می باشد.