ارزیابی میزان آگاهی بیماران از عوارض جانبی کورتیکواستروئیدها در داروخانه ها و تزریقاتیهای تبریز
Abstract
مقدمه: گلوکوکورتیکوئیدها از پرکاربردترین داروها در درمان بیماری ها هستند و برای بیماری هایی مثل آسم، آرتریت، بیماری های پوستی و حساسیتی، التهابات و پیوند اعضا و. . . . کاربرد دارند.
امروزه به علت استفاده بیش از اندازه و این داروها، شاهد عوارض ناخواسته آن ها بر روی بیماران هستیم که به میزان زیادی ناشی از عدم اطلاع کافی آن ها به هنگام مصرف این دسته دارویی می باشد.
هدف: افزایش اطلاع رسانی و نحوه صحیح و منطقی استفاده از داروهای کورتیکواستروئیدی در جامعه پزشکی و بین مردم
مواد و روش ها: این مطالعه یک بررسی توصیفی است که بر روی 500 مراجعه کننده به داروخانه های سطح شهر تبریز، که داروهای کورتیکواستروئیدی را دریافت می کردند، انجام شد. جمع آوری اطلاعات از طریق تکمیل پرسشنامه که حاوی سوالاتی راجع به مشخصات بیماران، نوع تخصص پزشک، نوع داروخانه و سوالاتی راجع به نوع کورتیکواستروئید مصرفی و میزان اطلاعات از عوارض جانبی این داروها بود. بررسی و تجزیه و تحلیل آماری بااستفاده از آنالیز آماری مربع کای با نرم افزار SPSS (Ver. 21) وExcel 2007 انجام گرفت.
یافته ها: در این مطالعه(49%) ازمراجعه کنندگان زن و (51%) از آن ها مرد بودند. میزان آگاهی افراد از عوارض کورتیکواستروئیدها در فاصله سنی 30-21 سال بیشترین میزان (2/26%) و در سنین پایین تر از 20 سال (%7/12) و بالای 60 سال (3/12%) کمترین میزان اگاهی دیده شد.
بر اساس یافته ها، میزان آگاهی از عوارض جانبی کورتیکواستروئیدها، در خانم ها بیشتر از آقایان بود. (53. 91%).
نتیجه گیری: از آنجایی که به نظر می رسد این مشکل بیشتر ناشی از عدم آگاهی کافی باشد، پیشنهاد می شود که همکاری بیشتری بین داروسازان و پزشکان(به خصوص پزشک عمومی) جهت تشویق آن ها برای تجویز کمتر این داروها انجام شود. همچنین اطلاع رسانی کافی توسط داروسازان در داروخانه به بیماران در این زمینه داده شود.