مطالعه ی اثر حفاظتی دی آلیل دی سولفید بر سمیت کبدی هیدرالازین در موش سوری
Abstract
مقدمه: کبد مهمترین ارگان دخیل در متابولیسم مواد خارجی است که در معرض بسیاری از مواد شیمیایی قرار میگیرد. متابولیزه شدن این مواد ممکن است به تولید واسطههای فعال و واکنشگری منجر شود که در ایجاد آسیب سلولی و سمیت توسط آنها نقش داشته باشد. سمیت کبدی از عوارض مهم داروی ضد فشارخون هیدرالازین است. تبدیل هیدرالازین به فتالازین و تولید گونههای رادیکالی میتواند باعث افزایش گونههای فعال اکسیژن و ایجاد استرس اکسیداتیو شود.
DADS یکی از ترکیبات ارگانوسولفوره در گیاه سیر است. با توجه به آثار آنتی اکسیدانی ترکیبات ارگانوسولفوره سیر، انتظار داریم که DADS بتواند کبد را علیه استرس اکسیداتیو ناشی از هیدرالازین محافظت کند.
هدف: در این مطالعه داروی هیدرالازین که سمیت کبدی یکی از عوارض جدی آن تلقی میشود، مورد مطالعه و اثرات ماده محافظتیDADS علیه این سمیت دارویی مورد ارزیابی قرار گرفته است.
روش کار: جهت بررسی سمیت هیدرالازین و محافظتکنندگی DADS آزمایشاتی مانند لیپید پراکسیداسیون، سنجش ذخایر گلوتاتیون سلولی، سطح AST و ALT کبدی، و در نهایت بررسی هیستوپاتولوژیک بافت توسط شش نمونه در هرکدام صورت گرفت.
یافته ها: هیدرالازین با کاهش سطح گلوتاتیون کبدی و افزایش سطوح سرمی ترانس آمینازها و لیپید پر اکسیداسیون و آسیب های پاتولوژیک بافت کبد میشود در این پژوهش DADS قادر به حفظ ذخایر گلوتاتیون کبدی و کاهش لیپید پراکسیداسیون، کاهش سطح ترانس آمیناز های کبدی و همچنین کاهش اثرات پاتولوژیک هیدرالازین علیه کبد شد.
نتیجه گیری: با توجه به آثار حفاظتی مشاهده شده ازDADS، این ماده میتواند موضوع بسیاری از مطالعات آینده بر روی سمیتهای ایجاد شده در مدلهای حیوانی باشد. به ویژه در شرایطی که سمیت ایجاد شده با القای استرس اکسیداتیو همراه باشد، این ترکیب میتواند مفید واقع شود.