بررسی اثر حفاظتی تورین روی سمیت کبدی ناشی از هیدرالازین در موش سوری
Abstract
مقدمه: داروهای بسیاری دارای آثار سوء بر روی کبد هستند. برخی از آنها اثرات سمی خود را از طریق ایجاد گونههای فعال اکسیژن واسترس اکسیداتیو در سلولهای کبدی اعمال میکنندکه از جمله آنها میتوان به هیدرالازین اشاره کرد.
تورین یک آمینواسید سولفوردار است که به تنظیم سیستم عصبی و عضلانی ، از بین بردن رادیکالهای آزاد و همئوستاز کلسیم کمک می کند.
اهداف : در این پایان نامه اثر حفاظتی تورین در مقابل سمیت کبدی ناشی از هیدرالازین در موشهای سوری در 4 بخش (لیپید پراکسیداسیون ، ضایعات پاتولوژیک کبدی ، اندازه گیری سطح سرمی آنزیمهای کبدی و اندازه گیری غلظت گلوتاتیون) آزمایش شد و نتایج بدست آمده از آزمایشات به صورت آنالیز آماری گزارش شدند.
روش کار : برای انجام آزمایشات از 24 موش سوری با سن حدود شش هفته ای و محدوده وزني 20-40 گرم استفاده شد. با تجویز دارو و یا ماده محافظ به گروههای مورد آزمایش ( گروه کنترل ، گروه دریافت کنندهی دارو، گروه دریافت کنندهی دارو و مادهی محافظ کبدی و گروه دریافت کنندهی ماده محافظ ازیک هفته قبل بصورت پیش درمانی و دارو) فاکتورهای مورد نظراندازه گیری شدند.
یافتهها : داروی هیدرالازین باعث ایجاد پراکسیداسیون لیپیدهای غشاء ، کاهش ذخایر
گلوتاتیونی سلولهای کبدی، ایجاد سمیت و بروز ضایعات پاتولوژیک در سلولهای کبدی میشود.مشاهده شده که تورین با غلظت یک گرم بر کیلوگرم به طور معنی داری می تواند اثرات سمی هیدرالازین را کاهش دهدو علیه اثرات سمی هیدرالازین با غلظت صد میلی گرم بر کیلوگرم مفید واقع شود (P<0.05). نتایج این پژوهش نشانگرامکان استفاده ازتورین بعنوان یک آنتی اکسیدان در کاهش سمیت داروهای هپاتوتوکسیک از قبیل هیدرالازین میباشد و بعد از تایید آزمایشات بالینی احتمالا بتوان به افراد در معرض سمیت کبدی تحت درمان با هیدرالازین ، تورین را به صورت پروفیلاکسی تجویز کرد.