ارزیابی الگوی مراقبتهای پزشکی جهت پیشگیری از پنومونی ناشی از تهویه مکانیکی در بیماران بستری در بخش مراقبتهای ویژه چهار بیمارستان آموزشی تبریز و تاثیر آموزش در ارتقای آن
Abstract
مقدمه : پنومونی ناشی از تهویه مکانیکی (VAP)، نوعی عارضه ی قابل پیشگیری در افرادی است که 48 ساعت یا بیشتر از آغاز تهویه مکانیکی آنان می گذرد. میزان بالای مرگ و میر و قابل پیشگیری بودن VAPارزیابی میزان رعایت اصول پیشگیرانه ضروری می سازد.
اهداف: این مطالعه به بررسی میزان رعایت اصول پیشگیرانه و تاثیر آموزش پرستارا ن بر میزان رعایت میپردازد.
روش کار: این مطالعه توصیفی مشاهده ای به شکل تصادفی در 10 بخش مراقبتهای ویژه انجام شده و به منظور کاهش خطای ناشی از عوامل مداخله گر مطالعه برای هر یک از بخشها 3 بار تکرار شد. این مطالعه اطلاعات بیماران و سابقه ی کاری پرستاران و موارد مراقبتی نظیر اندازه زاویه تخت ،فشار کاف لوله تراشه، نوع و دفعات استفاده از دهانشویه،به کارگیری سیستم ساکشن بسته،تخلیه ترشحات ساب گلوتیک و شستشوی دست قبل از ساکشن را شامل می شود. مرحله بعد از آموزش 1 ماه پس از توزیع پمفلت های آموزشی و با روشی یکسان با مرحله ی قبل از آموزش انجام شده است.
داده های جمع آوری شده با نرم افزار SPSS 16 (SPSS INC., CHICAGO) مورد بررسی قرار گرفت. برای مقایسه نتایج قبل و بعد از آموزش آزمون کای دو با سصح اطمینان 95% مورد اسفاده قرار گرفت.ValueP کمتر از 5% به معنای تفاوت درنتایج بین این دو مرحله است.
نتایج: در مجموع 552 پرسشنامه پر شد که به ترتیب 294 و 258 پرسشنامه مربوط به مراحل قبل و بعد از آموزش بود. به ترتیب 64.92 و 49.97 درصد بیماران را مردان تشکیل میدادند.
میزان رعایت اصول پیشگیرانه در دو مرحله قبل و بعد از آموزش به ترتیب 36.52 و 41.23 درصد بوده است . به طور کلی میتوان گفت آموزش پرستاران به تنهایی نتوانسته است میزان ررعایت موارد پیشگیری کننده را ارتقا ببخشد.