سنتز و بررسی خواص فیزیکیوشیمیایی و سیتوتوکسیته نانوذرات مغناطیسی هدفمند حاوی میتوگزانترون
Abstract
سازگاري زیستی و غیر سمی بودن ، همچنین خواص فیزیکی منحصر به فرد و توانایی عملکرد آنها در سطح سلولی و مولکولی باعث شده است که نانوذرات به عنو ان ابزار جدیدي براي تحقیقات محسوب شو ند و در دارو رسانی، ژن درمانی (به عنوان حامل)، MRI ، خالص سازی آنتی بادی ها، واکنشهای کاتالیستی و غیره، مورد استفاده قرار گیرند. در این پایان نامه ما از بارگذاری شیمیایی میتوگزانترون بر روی نانوذرات مغناطیسی که سطح آنها توسط دوپامین و پلی اتیلن گلیکول اصلاح شده است و همچنین حاوی اسید فولیک می باشد گزارش می کنیم که می توانند به صورت هدفمند برای تصویربرداری و درمان سرطان بکار روند. قطر این نانو ذرات حدود 7-10 نانومترمی باشد که با استفاده از واکنش تجزیه حرارتی ازFe(acac)3 سنتز شده اند. پلی اتیلن گلیکول از طریق واکنش با برمو استیل کلرید و نیز دوپامین عامل دار می شود. بنابراین پلی اتیلن گلیکول حاوی دوپامین در یک انتها و گروه آمینی در انتهای دیگر خود است و به راحتی می تواند بر روی نانوذرات Fe3O4 قرار گیرد. فولیک اسید که از طریق گروههای کربوکسیلیک خود فعال شده است می تواند از طریق انتهای آمینی پلی اتیلن گلی کول به نانو ذرات متصل گردد و یک پیوند آمیدی بوجود می آورد. داروی ضد سرطان میتوگزانترون نیز می تواند از طریق همان پیوند آمیدی و با کمک گروه کربوکسیل فعال شده بعدی اسید فولیک بر روی نانو ذرات قرار گیرد.
بررسی سایز و مورفولوژی نانو ذرات به وسیله دستگاههایParticle Size Analyzer ، TEM و SEM صورت گرفت.سایز نهایی این نانو ذرات در حدود 37 نانومتر اندازه گیری شد. از NMR و FTIR برای اثبات درستی مراحل سنتز استفاده شد. مگنتومتری و پراش اشعه ایکس خصوصیت مغناطیسی این نانوذرات را محک زد و نشان داد که در تمام مراحل خاصیت مغناطیسی نانو ذرات Fe3O4 حفظ شده است.
به کمک میکروسکوپ فلورسانسی ، کشت سلولی و بررسی خواص سیتوتوکسیسته و نیز فلوسایتومتری توانستیم اثبات کنیم که این نانوذرات حاوی فولیک اسید و داروی میتوگزانترون توانایی دارند که به فولات رسپتور موجود بر سل لاین MCF-7 متصل شوند و تاثیر شاخص خود را بر روی این رده سلولی نشان دهند. اما بر عکس وقتی برسل لاین A549 بی تاثیر بودند اثبات شد که وجود فولات رسپتور بر روی سلولهای سرطانی باعث بوجود آمدن اثر مهار کنندگی نانوذرات حاوی فولیک اسید و دارو می باشد. که این خود دلیلی برای کمک فولیک اسید در داخل شدن نانوذرات مغناطیسی Fe3O4 به درون سلولهای سرطانی است.
پس می توان پیشنهاد کرد که این نانوذرات حاوی پلی اتیلن گلی کول و فولیک اسید که داروی ضد سرطان میتوگزانترون بر روی آنها بار گذاری شیمیایی شده است را می توان به عنوان ترکیبی بکار برد که هم در دارو رسانی موثر باشد و هم می تواند به عنوان یک عامل در تصویر برداری از سلولهای سرطانی که فولات رسپتور بر روی آنها زیاد بیان شده است، استفاده کرد.