بررسی فرآیند ارائه خدمات دارویی در داروخانه های بیمارستانهای آموزشی تبریز و ارائه راهکار جهت بهبود و ارتقای آن
Abstract
مقدمه: سیاستگذاری دارویی جزئی از سیستم بهداشتی است که هزینه بر و نیازمند توجه میباشد. مديريت صحيح و نظارت بر فرآيند تهيه و نگهداری و توزیع موفق دارو در اثربخشي و موفقيت درمان تأثیر بسزائي دارد.
هدف: شناسایی نقاط قوت و ضعف سيستم ارائه خدمات دارويی در داروخانههای بيمارستانهاي آموزشي دانشگاه علوم پزشکی تبریز و ارائهیک برنامه استراتژيك الگو جهت ارتقا آن.
روش کار: آناليز وضعيت با استفاده از فرم استاندارد ارزيابي سازمان بهداشت جهاني در هشت بخش، به تفكيك شامل سؤالهایی برای ارزیابی میزان انطباق با استاندارد انجام گرفت. ضمن مقايسه با نتايج مطالعات قبلي اولویتهای ارتقاء بر اساس نقاط قوت و ضعف مشخص شد. سپس با مشارکت مسئولین فنی داروخانهها مبادرت به تدوين برنامه استراتژيك بهبود وضعيت داروخانهها و ارتقاء نظام تهيه، تدارک و توزیع دارو گرديد.
یافتهها: وضعيت بیمارستانها از نظر میزان انطباق با استاندارد شاخصهای مختلف متفاوت بود. از نظر فضاي فيزيكي داروخانه فقط 33% موارد مطلوب بوده،49% متوسط و 18% غير قابل قبول هستند. از نظر شرایط انبار 60% موارد مطلوب، 25% متوسط و 15% غير قابل قبول است. از نظر شرایط پروسه انبار دارو 64%موارد مطلوب،20% متوسط و 16% غير قابل قبول است. از نظر شرایط سفارش دارو 62% موارد مطلوب بوده، 26% متوسط و 12% غير قابل قبول هستند. از نظر شرایط تحویل دارو 90% موارد مطلوب،4% متوسط و 6% غير قابل قبول است. از نظر شرایط دریافت دارو فقط 5/37%موارد مطلوب، 5/12% متوسط و 50% غير قابل قبول است. از نظر وجود کارت موجودی 5/62% مطلوب بوده، 4% متوسط و 5/33% غير قابل قبول است. از نظر شرایط تحویل دارو به بیمار فقط 41%موارد مطلوب،9% متوسط و 50% غير قابل قبول است.
بحث و نتیجه گیری : با توجه به وضعیت موجود داروخانههای بیمارستانی دانشگاه علوم پزشکی تبریز و ضرورت بهبود خدمات و ارتقاء استانداردهای تهیه، تدارک و توزیع دارو میتوان با تدوین و اجرای برنامه استراتژيك به این هدف با ارزش رسید. نمونهای از این برنامه در مطالعه حاضر ارائه شده است و در صورت اراده مديريت ارشد دانشگاه بر حمايت از برنامه و تلاش دست اندر كاران داروخانه ها و مسئولین بيمارستان اجرای آن امكان پذير خواهد بود.