طراحی و فرمولاسیون پمپ اسموتیک با غشا متخلخل (CPOP) دیلتیازم هیدروکلراید با استفاده از سورفکتانت های غیر یونی به عنوان ایجاد کننده تخلخل و بررسی رهش دارو از آن
Abstract
مقدمه: سیستم های اسموتیک خوراکی فواید بسيار زیادی نسبت به اشکال دارویی مرسوم دارند. از جمله این فواید شامل سرعت رهش ثابت، طولانی بودن رهش آنها و غیر وابسته بودن فاکتور های رهش به شرایط سیستم گوارشی بدن مانند pH است. در میان پمپ های اسموتیک خوراکی، سیستم CPOP (Controlled Porosity Osmotic Pump) دارای ساختار بسیار ساده، كاربرد فراوان و اثر بخشی بالا مي باشد و نیازی به دستگاه های خاص و پیچیده برای تولید صنعتی ندارد.
هدف: در این پژوهش، سعي بر این است که یک سیستم CPOP دیلتیازم هیدروکلراید را بر اساس سيستم هاي نوين دارورساني با اپتیمم کردن پارامتر های وابسته به سیستم مانند نوع و غلظت مواد ایجاد کننده تخلخلPore former) )، ضخامت غشاء نیمه تراوا (SPM ) و پلاستی سایزر های مناسب طراحی کنیم.
روش كار: ابتدا هسته مرکزی توسط کمپرس مستقیم تهیه شد. سپس این هسته از طریق تکنیک غوطه ور سازی (Dip coating) روکش داده شد. در مرحله بعد رهش دارو از فرمولاسيون هاي تهيه شده با استفاده از دستگاه اندازه گيري سرعت انحلال استاندارد USP II (مدل پارو) تعيين گرديد و غلظت دارو در نمونه ها به روش اسپكتروفتومتري UV اندازه گيري شد. فرمولاسیون غشاء متخلخل (Asymmetric Membrane) در این سیستم شامل سلولز استات (CA) به عنوان غشاء نیمه تراوا (SPM)، دی اتیل فتالات به عنوان پلاستی سایزر هيدروفوب، پلی اتیلن گلیکول (PEG) 300 و گلیسرول به عنوان پلاستی سایزر های هیدروفیل (آب دوست) تویین 80 و بریج35 ومیرج 52 به عنوان سورفکتانت های غیر یونی ایجاد کننده تخلخل به کار رفته اند. چهار پارامتری که برای مقایسه کردن فرمولاسیون های تهیه شده استفاده شد شامل D24h (درصد رهش دارو بعد از 24 ساعت)، tL (زمان تاخیر رهش دارو از سیستم)، MPVzero (انحراف رهش دارو از کینتیک درجه صفر) و RSQzero (RSQ از رگرسیون خطی داده های رهش بدست می آید) بود.
نتایج: نتایج حاصل از دادههای رهش دارو از فرمولاسیون فاقد سورفکتانت نشان دهنده زمان تاخیر بسیار زیاد (بیش از7 ساعت ) است در حالی که فرمولاسیون های حاوی تمامی غلظت ها از هر سه سورفکتانت استفاده شده کاهش مستقیم در زمان تاخیر را نشان می دهد. افزودن غلظت سورفکتانت در فرمولاسیون غشا سبب افزایش قابل ملاحظه در سرعت رهش دارو گردیده و این ارتباط تقریبا در تمام فرمولاسیونها مشاهده میشود. عکس های میکروسکوپ الکترونی به خوبی ایجاد حفرات بس از قرار گیری غشای نیمه تراوا حاوی سورفکتانت در محیط انحلال را نشان می دهد. بهترین تبعیت از رهش درجه صفر در فرمولاسیون های حاوی 10% تویین80 و 15% تویین80 و 5% میرج52 دیده میشود.
بحث و بررسی: بررسی داده های رهش دارو از فرمولاسیونهای نشان داد که هر سورفکتانت با یک غلظت بهینه می تواند بهترین الگوی رهش را در سامانه دارورسانی ایجاد نمایداین غلظت بسته به نوع و خصوصیات فیزیکوشیمیایی سورفکتانت مورد نظر میتواند متفاوت باشد. این مطالعه نشان داد که سورفکتانت های غیر یونی می توانند به عنوان مواد ایجاد کننده تخلخل در سامانه های CPOP مورد استفاده قرار گیرند مشروط بر اینکه با غلظت بهینه و مناسب استفاده شوند.