بررسی اثرات ضد دردی عصاره تام اندام های هوایی Pedicularis Sibtorpii در موش صحرایی نر
Abstract
زمینه و هدف: بررسی های به عمل آمده نشان داده است که عصاره ی متانولی اندام های هوایی گیاه Pedicularis Sibtorpii حاوی ترکیبات مختلف فلاوونوئیدی و فنیل اتانوئیدی است که این ترکیبات در مهار درد و التهاب موثر می باشند. لذا به نظر می رسد که این گیاه نیز می تواند دارای اثر ضد التهابی و ضد دردی باشد. در این بررسی، اثر ضد دردی این گیاه به روش تست فرمالین مورد بررسی قرار گرفته است.
روش ها: بعد از تهیه ی عصاره ی متانولی اندام های هوایی گیاه Pedicularis Sibtorpii در آزمایشگاه، اثر ضد دردی عصاره ی تام دوز های 50، 100 و 200 میلی گرم به ازای کیلوگرم وزن بدن به روش تست فرمالین مورد ارزیابی قرار گرفت.
در دو گروه دیگر از موش ها اثرات ضد دردی دارو های ایندومتاسین و مورفین به ترتیب در دوز 40 و 5 میلی گرم به ازای کیلو گرم وزن بدن بررسی شدند و نتایج بدست آمده از دوز های مختلف عصاره ی گیاه با این دو گروه . با استفاده از نرم افزار SPSS محاسبات آماری بر حسب مورد با استفاده از آزمون t-test و یا آنالیز واریانس یک طرفه و سپس آزمون tukey مقایسه شدند و در هر گروه آزمایش از 7 عدد رت استفاده گردیده است.
تزریق تمام دارو ها به روش داخل صفاقی انجام گرفت و 45 دقیقه بعد از تزریق، تست فرمالین انجام گرفت.
یافته ها: عصاره ی تام اندام های هوایی گیاه با دوز mg/kg 50 ، هیچ پاسخ ضد دردی در حیوان نشان نداد ولی دوزها mg/kg200 و 100 اثرات ضد دردی قابل توجهی در فاز مزمن درد نشان داد(001/0 P<). در ضمن دوزmg/kg 200 دارای اثر ضددردی در فاز حاد درد نیز می باشد(001/0 P<).
تجویز مورفین دارای اثر ضددردی در هر دو فاز و تجویز ایندومتاسین فقط در فاز دوم درد دارای اثر ضددردی بود.
نتیجه گیری: طبق نتایج بدست آمده، به نظر می رسد که دوز های 100 و 200 میلی گرم به ازای کیلو گرم وزن بدن عصاره ی متانولی دارای اثرات ضد دردی مشهودی در فاز مزمن می باشند که احتمالا این اثرات مربوط به ترکیبات فلاونوئیدی و فنیل اتانوئیدی موجود در گیاه می باشد.