بررسی اثر تورین روی سمیت ناشی از مالاتیون در هپاتوسیتهای ایزوله رت
Abstract
معرفی: مالاتیون یکی از پر مصرف ترین ارگانوفسفره هاست، این ترکیبات مهارکننده کولین استراز هستند و به عنوان آفت کش و عامل عصبی استفاده می شوند. تماس با ارگانوفسفره ها هر ساله باعث مسمومیت و مرگ بیشماری از افراد می شود. علاوه بر مهار آنزیم استیل کولین استراز، مکانيسمهای دیگری برای سمیت ارگانوفسفره ها در حیوانات و انسان پیشنهاد شده است که به ویژه استرس اکسیداتیو می باشد.
تورین یک آمینواسید سولفوردار است که به تنظیم سیستم عصبی و عضلانی کمک می کند و همچنین به پایدارکردن غشا، از بین بردن رادیکالهای آزاد و همئوستاز کلسیم کمک می کند.
اهداف: در این پایان نامه اثر حفاظتی اسیدآمینه تورین در مقابل استرس اکسیداتیو ناشی از مالاتیون بر روی هپاتوسیت های ایزوله رت طی 5 آزمایش (تریپان بلو، تولید گونه های فعال اکسیژن، پتانسیل غشای میتوکندری ، لیپید پراکسیداسیون و اندازگیری غلظت GSH) آزمایش شد و نتایج بدست آمده از آزمایشات به صورت آماری آنالیز شدند.
روش کار: هپاتوسیتها از رت نر Sprague-Dawleyبوسیله ی پرفیوژن کبد با محلول کلاژناز ایزوله شدند و سوسپانسیون سلولی تحت اتمسفر 95% اکسیژن + 5%کربن دی اکسید انکوبه شدند. مالاتیون و تورین به سلولها اضافه شدند و سپس در ساعات مشخص (1،2و 3) نمونه گیری انجام شد، مرگ سلولی، تولید گونه های فعال اکسیژن، پتانسیل غشای میتوکندری، لیپید پراکسیداسیون و میزان تخلیه ی GSH به ترتیب بوسیله ی استفاده از تست منع ورود تریپان بلو، پروب فلورسانس 2،7- دی کلروفلورسئین دی استات، فلورسانس رودامین123، تیوباربیتوریک اسید و روش المان اندازگیری شدند.
یافته ها: مالاتیون صرفنظر از اثراتی که بر روی سیستم کولینرژیک می گذارد باعث تولید رادیکال های آزاد می شود و مکانیسم اصلی اثر آن برای مرگ سلولی تغییر پتانسیل غشای میتوکندری می باشد که نشان داده شد تورین در غلظت 75/0میلی مولار به طور معنی داری سمیت هپاتوسیتهای ناشی از مالاتیون را در LC50 اش که حدود 1 میلی مولار است کاهش می دهد همین طور تورین 5/0میلی مولار سمیت ناشی از مالاتیون 5/0میلی مولار را کاهش می دهد که با افزایش حیات سلولی و پتانسیل غشای میتوکندری و کاهش تولید گونه های فعال اکسیژن، لیپیدپراکسیداسیون و تخلیه GSH مشاهده شد.(pvalue<0.05)